För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

För att lyckas måste man ha kul

Publicerad 7 okt 2019
Möt Jonas Eriksson, Sveriges bästa fotbollsdomare och en av huvudtalarna på Företagarna Business Forum Göteborg 2019.

Det är inte enbart inom fotbollen som Jonas Eriksson har nått framgång. Han är även en väldigt framgångsrik entreprenör och har startat och byggt upp bolag i flera branscher med stor succé. Egenföretagare blev han redan vid 16 års ålder och han är fortfarande aktiv i flera bolag. 

Hur ska du inspirera Sveriges entreprenörer?

- Ni som inte gillar fotboll, ni kan vara lugna. Jag kommer att vara väldigt mån om att det ska vara fokus på entreprenörskap i min föreläsning på Företagarna Business Forum. Jag kommer bland annat att prata om hur du ska övertyga andra att tro på din idé, att du måste våga gå in för ditt företag hundra  procent, vara lyhörd, ha en tydlig plan och inte ge upp!

Det går inte att stanna upp när saker och ting inte går som man vill, menar Jonas. Han kommer att dela med sig av de nycklar som krävs för att bli framgångsrik.  

Vilken är din främsta drivkraft?

- Min främsta drivkraft har alltid varit att om jag gör något så vill jag göra det riktigt bra. Exempelvis så startade jag ett gym som blev utnämnt till det bästa gymmet efter bara ett år. Vill du bli bäst på det du gör, så välj bort de saker som du inte är bra på. Jag vill alltid vara hundra procent bäst på det jag gör. Så pengar har aldrig varit den främsta drivkraften för mig.

Hur har du tagit dig dit du är idag?

- Det har varit hårt jobb under en lång tid som tagit mig dit jag är idag. Min karriär som fotbollsdomare började när jag var 13 år på fotbollsplanen i Luleå. Uppsättning av mål regelbundet är ett sätt att lyckas både som fotbollsdomare och entreprenör. Det går inte börja som trettonåring och bli domare i VM direkt. Man har motgångar och det händer alltid saker som man inte är beredd på och då måste man visa att man klarar av det.

Vad har varit den största utmaningen i din karriär?

- Den största utmaningen har varit att komma från ett litet land som Sverige, som inte ansågs som lika viktigt som andra  inom fotbollen. Så jag har varit tvungen att vara ännu bättre än alla andra. En annan utmaning har varit att det var svårare att bygga ett företag när man inte hade ett nätverk från början, man måste helt enkelt lägga ner mycket mer tid då.

Vad krävs för att lyckas?

- Nummer ett är att man måste ha kul. Sen självklart finns det vissa dagar som man inte trivs, men man måste ha kul och skratta emellanåt. Nummer två är att ta sig an uppgifter för att man bryr sig om det man gör.

Nummer tre är att omge sig med människor som ger energi. Det är även viktigt att lita på andra människor. Du kan vara hur duktig som helst, men du kan inte vara bäst på allt. Man måste kunna delegera vissa uppgifter till de personer som är bäst på det och hitta folk som är bra på det de gör helt enkelt.

Vilket är ditt bästa tips till företagare?

 - Tro på din idé! Någonstans på vägen kommer du att bli osäker, men om du inte är helt övertygad, hur ska du då kunna övertyga någon annan? När man träffar de människorna som står och pratar om en daggmaskodling, men som verkligen tror på sin idé. Så tror jag mer på dem än på några som har en idé som de inte tror på. Det kan vara en person som har en jättebra idé, men som inte tror på sin idé själv och då kommer jag såklart inte köpa det.

På Företagarna Business Forum kommer du att få ta del av fler av Jonas Erikssons tips. Klicka här för att läsa mer och boka din biljett.

Fler nyheter från Företagarna