headphones newspaper video-player

”Jag vill inte behöva gissa om jag gör rätt”

När näringsminister Ibrahim Baylan träffar Jenny Berg och andra företagare i Umeå på måndag kommer han att få höra ett tydligt budskap: leverera regelförenkling så att det blir lätt att göra rätt.
Publicerad 8 nov 2019
Jenny Berg driver företaget Vintage Plantations i Umeå och vill se regelförenklingar för småföretag.

Näringsminister Ibrahim Baylan har under hösten besökt Eskilstuna och Karlstad för att träffa företagare och sätta sig in i hur de upplever myndighetskontakter, regelkrav och hur det skulle gå att göra regelförenklingar. Regeringen kallar detta för näringsministerns förenklingsturné och den presenterades i samband med en Företagarnra LIVE-sändning med Företagarnas vd Günther Mårder och Ibrahim Baylan i september. Nu är det dags för ett tredje stopp på turnén.

På måndag den 11 november är det Umeå som får besök av näringsministern. Självklart finns flera av Företagarnas medlemmar på plats för att berätta om hur regler och myndigheter rent konkret påverkar en företagares vardag och verksamhet.

Gör så att fler vågar satsa på sin dröm

En av dem som kommer att samtala med Ibrahim Baylan på måndag är Jenny Berg som driver företaget Vintage Plantations. Det är Norrlands första och hittills enda chokladfabrik.

Vilka förväntningar har du på samtalet med näringsministern?

- Att samtalet skall leda till konkret resultat inom rimlig tid. 

Vilka utmaningar kommer du att lyfta med ministern?

- Att regelverken generellt behöver anpassas till att ställa rimliga krav på småföretag utifrån deras verksamhet, inte enbart vara baserade på stora företag. Myndigheter behöver också agera mer rådgivande och vilja hjälpa till, inte bara kontrollera. Jag vill veta vad som gäller, inte behöva gissa och hoppas att jag gör rätt! Jag vill ha ett system som gör det möjligt att göra rätt från start! Man behöver också samköra sina rutiner bättre mellan myndigheter för att ställa samma krav i hela landet på likvärdig verksamhet. I dagsläget kan det skilja mycket.

Vad hoppas du att hela regelförenklingsturnén ska leda till på sikt?

− Att fler entreprenörer vågar satsa på sin dröm och startar företag! 

Nog med fina ord, nu behövs handling

Företagarnas regionchef i Västerbotten, Jonas Nordin, förväntar sig också tydliga resultat och kommer att framföra det i samtalet på måndag.

− Vi vill naturligtvis se en konkret skillnad i företagares vardag. Vi är vana att få höra fina ord om vikten av framgångsrika företag i Sverige. Nu krävs krafttag för att ta tag i krånglet som många företagare upplever om man vill att det ska bli verklighet.

Helena Fond, ansvarig för regelförenklingsfrågor på Företagarna håller med.

− Turnén är ett mycket bra initiativ men det viktiga är vad som kommer ut på andra sidan. Vi är trötta på fina ord om förenkling och hur viktigt det är att underlätta för företagare. Det är dags att ta i med alla medel man har för att se till att det blir förändring på riktigt. Vi ser verkligen den goda viljan hos näringsministern just nu men det krävs att även andra statsråd förstår detta och i sin tur ger tydliga uppdrag till sina myndigheter om förenkling om det ska hända något på riktigt.

Fler nyheter från Företagarna

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor