För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagande lyfter Sveriges kommuner

Publicerad 28 mar 2019
Hur viktiga är småföretagen för kommunernas skatteintäkter och välfärden? Livsviktiga! Det är svaret på frågan som ställdes i rapporten Välfärdsskaparna 2019 som presenterades i veckan.
René Bongard, statistiker på Företagarna.

Skatteintäkterna som kommunerna får in från småföretagare och deras anställda är helt avgörande för att kunna finansiera den offentliga välfärden och den kommunala servicen. Företagarnas nya rapport Välfärdsskaparna 2019 visar att småföretagen står för den största andelen av skatteintäkterna i 208 av Sveriges 290 kommuner.

I rapporten analyseras hur stor andel av kommunernas inkomstskatteintäkter som kommer från olika sektorer. Totalt står de små företagen för 29 procent av de kommunala skatteintäkterna i Sveriges kommuner, vilket är mer än någon annan sektor.

Åre kommun i topp

Småföretagens andel i kommunala skatteintäkter är störst i Åre (43 procent) och lägst i Oxelösund (18 procent). Sorsele tar andra platsen i rangordningen och Österåker hamnar på tredje plats. Kommunerna använder skatteintäkterna för att bygga och underhålla gator, vägar, parkering och parker, till idrotts- och fritidsanläggningar, till skolor, biblioteket, räddningstjänsten, till ekonomiskt bistånd, till miljöinsatser och mycket mer.

Bidrar till riskspridning

Småföretagare skapar inte bara arbetstillfällen och skatteintäkter, de bidrar dessutom till en kommunal riskspridning. När en stor arbetsgivare lägger ned verksamheten eller flyttar ut från kommunen påverkar det kommunens skatteintäkter betydligt mer än om ett mindre företag tvingas lägga ned.

Det är viktigt att politiker och kommunala tjänstemän inför varje beslut tänker efter hur beslutet påverkar ortens småföretagare – hur det kan skapa jobb och intäkter. Det mest avgörande för att skapa ett bra företagsklimat är att det finns en god dialog mellan kommunen och det lokala näringslivet. Företagarna presenterar en rad åtgärder för att ytterligare stärka det lokala företagsklimatet i alla Sveriges 290 kommuner.

Lägre skattesats - större skatteintäkter

Samtidigt som undersökningen visar att småföretagen är livsviktiga för kommunens skatteintäkter konstaterar vi att många företagare saknar förtroende för skattepolitiken. Det kan förklaras med att skattetrycket är högt i Sverige, att det finns många brister i den gemensamma välfärden och samhällsfunktioner samt att politikernas retorik och attityd gentemot företagare ofta upplevs som negativ.

Även om det behövs skatter för att finansiera olika samhällsfunktioner, behövs inte höga skattesatser. Högre skattesatser minskar incitamentet att utbilda sig, att jobba och att anställa. Lägre skattesatser kan tvärtom leda till större skatteintäkter.

René Bongard, statistiker.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna