För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Försäkringskassan – Nytt uppdrag och ny chef

Publicerad 2 maj 2019
Den 2 maj beslutade regeringen att utse Nils Öberg till generaldirektör för Försäkringskassan. Samtidigt som myndigheten fick en ny chef, efter ett års vakans, fick den också ett nytt regleringsbrev som beskriver vad regeringen vill att myndigheten ska göra. Noterbart är att målet att sjukpenningtalet ska uppgå till högst 9,0 dagar vid utgången av år 2020 är försvunnet.

I juni 2015 uppgick sjukfrånvaron, mätt som sjukpenningtal, till 10 dagar. För att bryta uppgången formulerade regeringen hösten 2015 ett mål att sjukpenningtalet ska uppgå till högst 9,0 dagar vid utgången av år 2020. Målet följdes av ett åtgärdsprogram som bland annat ställde betydligt högre krav på arbetsgivare. Flera myndigheter – däribland Försäkringskassan – har länge påtalat att målet om till högst 9,0 dagar vid utgången av år 2020 troligen inte skulle nås.

Nu är det klart att målet stryks och ersätts med att ”sjukfrånvaron ska vara långsiktigt stabil och låg”. Enligt Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har sjuktalen sjunkit till acceptabla nivåer. De har däremot inte sjunkit till det mål hon och regeringen formulerade 2015.

− I stället för att arbeta målinriktat till 2020 väljer regeringen att slopa målet innan det är möjligt att utvärdera. Hellre fly än illa fäkta är ett ordspråk som poppar upp, säger Företagarnas socialförsäkringsexpert Erik Ageberg.

Regeringen har däremot kvar alla de krav som de ställt på arbetsgivare kopplat till målet om sjukpenningtalet. Exempelvis kvarstår arbetsgivares skyldighet att upprätta en plan för återgång i arbete när medarbetaren varit sjukskriven i 30 dagar, om det inte kan antas att han eller hon återgår i arbete inom 60 dagar från insjuknandet. Företagarna har varit kritiska till kravet.

I rapporten Sjukförsäkringen under mandatperioden 2014–2018 visar Företagarna att det inte tycks ha funnits någon sammanhållen politik för att nå målet om 9,0 sjukpenningdagar vid utgången av år 2020. Ett beslut i rätt riktning har följts av ett nytt beslut att försvåra för arbetsgivare.

Nils Öberg är en välrenommerad myndighetschef och vi hälsar honom välkommen på sitt nya jobb. Vi hoppas givetvis att vi kan jobba tillsammans för att minska ohälsan utan att företagare ska drabbas av fler krav och regler, säger Erik Ageberg.

Fler nyheter från Företagarna