För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagare uppmanas anmäla alla brott

Publicerad 6 maj 2019
6–12 maj genomförs Säkerhetsveckan där företagare inom handeln uppmanas att anmäla alla brott som begås. Syftet är att sätta ljus på omfattningen av den brottslighet som drabbar Sveriges butiker.

Kampanjen med den årliga Säkerhetsveckan drivs av Svensk Handel och stöttas av flera andra organisationer, däribland Företagarna och Butikerna.

− Utifrån våra undersökningar vet vi att handeln är en av de mest brottsutsatta branscherna. Det handlar om hundratals brott varje dag i form av stölder, hot och skadegörelse, säger Pontus Lindström, Företagarnas expert inom brott- och trygghetsfrågor.

Samtidigt är det bara en liten del av alla brott som anmäls. Företagare ser helt enkelt inte någon poäng med att anmäla då resultatet ofta blir en nedlagd brottsutredning som inte är värd den tid och resurser som det tar att anmäla.

− Detta ger en verklighetsfrånvänd statistik som inte visar på den enorma utsatthet som företagare och anställda runt om i landet möter dagligen, säger Pontus Lindström.

Företagarna har länge efterfrågat åtgärder för att förebygga och motverka den här typen av brottslighet. Några exempel är en ökad polisnärvaro i hela landet, slopade straffrabatter, möjlighet att ge kriminella tillträdesförbud i butiker och utdömning av bötesbelopp, som tillfaller handlaren, direkt på plats.

− För många av våra medlemmar är situationen på väg att bli helt ohållbar. Var femtonde sekund begås det en stöld i en svensk butik. Samhällets oförmåga att motverka brottsligheten kan i värsta fall leda till att affärer tvingas bomma igen vilket skapar en nedåtgående spiral med förlorade arbetstillfällen och ökat utanförskap. Även om det kan kännas meningslöst att anmäla brott är det viktigt att brottsstatistiken i högre grad speglar verkligheten. Därför är anmälningsveckan ett angeläget initiativ, säger Bengt Hedlund, vd för Butikerna.

Här kan du anmäla brott

Svensk Handels säkerhetsportal. 

Fler nyheter från Företagarna