För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

"EU ska vara ett samarbete och inte en bankomat"

Publicerad 7 maj 2019
EU-valets toppkandidater drabbade i veckan samman i en debatt i Gävle arrangerad av Företagarna och Svenskt Näringsliv. Den inre marknaden, men även frågan om EU:s utvidgning och framtid, nagelfors av kandidaterna.

Det parti som anser sig vara mest EU-vänligt är Liberalerna vars representant under debatten, Karin Karlsbro, tydligast förespråkar en utvidgning av EU. Flera av de andra kandidaterna vill gå försiktigare fram. Liberalerna har heller inget emot att den svenska EU-avgiften höjs, vilket bland andra Moderaternas kandidat, Tomas Tobé, har kritiserat under våren.

Karin Karlsbro tog under debatten tydligt avstånd mot partier och länder som vill begränsa friheten i EU.

– Det finns en bägare som består av nationalism, protektionism och främlingsfientlighet. Vi måste stå upp mot det, sa hon.

Likt Tomas Tobé och Fredrick Federley (C) vill hon utveckla den inre marknaden. Hon anser att EU ibland kan uppfattas som en räkmacka för stater som begränsar demokratin. Om dessa länder vill vara en del av EU måste de också acceptera EU:s grundvärderingar, menar Karin Karlsbro.

– EU ska vara ett samarbete inte en bankomat, sa hon.

Fredrick Federley betonade, liksom Tomas Tobé, att den inre marknaden för tjänster måste fungera bättre.

– Efter fem år i Europaparlamentet kan jag säga att problemet inte är att det är ”för mycket marknad”, utan att det är för lite marknad, sa han.

Tomas Tobé anser att EU måste bli bättre på att främja tillväxt och konkurrenskraft.

– Vi måste riva hindren på den inre marknaden. Till exempel är 60 procent av tjänstemarknaden stängd. Det måste vi ändra på, sa han.

Foto: Maria G Nilsson

”Adekvat finansiering”

Inom jordbrukspolitiken menar Fredrick Federley att den liberala gruppen i Europaparlamentet är den enda radikala kraften. När samtliga andra grupper, enligt honom, blickar bakåt och talar om att återställa EU:s jordbruksbudget, vill den liberala gruppen ha en vad han menar skulle vara en ”adekvat finansiering”.

Konkret vill han styra budgeten så att den premierar nya innovationer, klimatsatsningar och bättre djurskydd.

KD:s Sara Skyttedal företräder ett parti som tror på EU, men inte utan förbehåll.

– Vi vill ha lagom mycket EU. Vi står för EU, men vill inte att unionen ska växa okontrollerat, sa hon.

Företagen ser båda sidor av myntet när det gäller EU, menar hon.

– De ser fördelarna med den inre marknaden som stärker tillväxten, men de ser också regelkrånglet, till exempel GDPR, som blev ett byråkratiskt haveri, sa Sara Skyttedal.

”Europa med större splittring”

Både Tomas Tobé och Heléne Fritzon (S) betonade att Europa står inför ett vägval, men de talade om helt olika saker. S har tre huvudfrågor på sin EU-valsagenda, och en av dem är en gemensam arbetsmarknad med vad de kallar schyssta villkor. 

– Vi måste ta fighten. Långsiktigt måste vi ha en politik som jämnar ut skillnaden mellan medlemsländer och medborgarna, sa Heléne Fritzon.

Tomas Tobé anser att Socialdemokraterna låter EU diktera villkoren på svensk arbetsmarknad och därmed överger den svenska modellen. Han vill istället tala om unionen i stort.

– Antingen får vi ett Europa där vi håller ihop eller ett Europa med större splittring. Vi måste säkerställa de grundläggande värderingarna och reglerna och få ordning på det. Det är viktigast nu, sa han.

Tobé näpsade Weimers

Under valrörelsen har SD:s inställning till EU debatterats flitigt. Partiets kandidat Charlie Weimers, med ett förflutet inom KD, tog under debatten avstånd från dem som vill fördjupa EU-samarbetet ytterligare. Han exemplifierade med EU:s Förenta stater och en EU-armé, visioner som han inte delar.

– Vi står emot kanonaden från partier som vill ha betydligt högre EU-avgift och flytta makten från de enskilda medlemsländerna till EU, sa han.

Under debatten gick Tomas Tobé flera gånger till angrepp mot Charlie Weimers.

– Ni röstar mot det allra mesta eftersom ni inte tror på EU-samarbetet, sa han.

Tidigare i våras tog EU-parlamentet ställning till ändringar i det omstridda upphovsrättsförslaget. Flera parlamentariker röstade fel – till exempel SD-parlamentarikerna Peter Lundgren och Kristina Winberg som röstade ja fastän de hade tänkt sig ett nej. Det gjorde Tomas Tobé en poäng av under debatten när Charlie Weimers kritiserade upphovsrättsdirektivet.

– Om ni nu är kritiska hade det ju varit roligt om ni hade röstat mot det i EU-parlamentet, sade Tomas Tobé.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna