headphones newspaper video-player
  • Företagarna
  • Mårder om stöldvågen: ”Vi får otrygga företagare”
Antalet anmälda inbrott på byggarbetsplatser och i bod har ökat sedan 2013, enligt statistik från BRÅ. Foto: Skärmavbild TV4.

Mårder om stöldvågen: ”Vi får otrygga företagare”

Sedan 2013 har antalet anmälningar om stöld på byggarbetsplatser ökat markant, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, rapporterar TV4 Nyheterna. Enligt Företagarnas vd innebär detta ett hårt slag mot de företagare som drabbas.

Företag verksamma inom byggbranschen är bland de mest brottsutsatta. Hela 50 procent av Sveriges byggföretagare har blivit utsatta för brott en eller flera gånger under de senaste fem åren, vilket är mer än någon annan bransch, visade Företagarnas trygghetsundersökning 2017.

Kuddby träfällning i Norrköping är ett av många företag som fått se sin utrustning bli stulen, inte bara en utan flera gånger under en kort tidsperiod. Detta trots att de vidtagit flera åtgärder för att höja säkerheten.

– Vad ska man göra åt det? När det inte hjälper med larm och kameror samtidigt som polisen inte kan göra något är det ett hopplöst läge säger Pär Carlsson, vd på Kuddby trädfällning, till TV4.

Stölder leder till högre priser

Många företagare känner stor uppgivengivenhet inför problemet med stölder och otrygghet enligt Företagarnas vd Günther Mårder, som även menar att det får stora konsekvenser för samhället när enskilda företag drabbas.

– Vi får otrygga företagare som förlorar stora intäkter och har problem med att behålla anställda. Många tvingas även höja priserna för att kompensera för stölderna och blir därmed mindre konkurrenskraftiga, säger Günther Mårder.

Se inslaget via nyheterna.se: ”Det är ett hopplöst läge”: Pär Carlssons har drabbats av fem inbrott på fyra månader.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap
VÄLJ MEDLEMSKAP, ANGE POSTNUMMER OCH ANTAL ANSTÄLLDA OCH SE ÅRSKOSTNAD