headphones newspaper video-player

Se upp för bedragarna i sommar

Sommaren är härlig, men visst obehag kommer man aldrig ifrån. Lika säkert som att myggbett kliar är att bluffmakare försöker lura företagare på pengar genom bedrägliga utskick.

Semestertider är högsäsong för bluffakturor. Om ordinarie medarbetare har semester är det lätt att en vikarie råkar skicka iväg en bindande order för värdelösa tjänster. Bedragarna är förslagna och vet hur de ska göra för att utskicken inte ska väcka misstänksamhet.

− Det dyker upp nya oseriösa aktörer hela tiden, så det gäller att vara på sin vakt. Det senaste exemplet som kommit in till oss på Företagarnas rådgivning är från avsändaren VRE VAT Identification Number som utnyttjar osäkerheten som finns kring GDPR för att få det att verka som att mottagarna måste skicka in uppgifter till dem. I själva verket förbinder man sig på att annonsera i en katalog för mer än 7 000 kronor, säger Företagarnas chefsjurist Karin Berggren.

Skydda dig mot bluffakturor

Bra interna rutiner för inkommande post och fakturor är det bästa sättet att slippa råka ut för obehagliga överraskningar som kostar tid och pengar. Använd gärna vår checklista som du hittar här:
Har du fått en bluffaktura? Gör så här!

Är skadan redan skedd?

Om du upptäcker att företaget redan har betalat en bluffaktura behöver du inte finna dig i dag.

– Om olyckan är framme ska du uppge att du blivit vilseledd eller att det inte föreligger ett avtal då det aldrig funnits någon partsavsikt att ingå ett avtal. När det är frågan om att annonsera dyrt i kataloger går det även att påtala att värdet av sådan marknadsföringen är ringa och inte alls står i proportion till kostnaden, säger Karin Berggren.

Ta hjälp av rådgivningen

Om du är medlem i Företagarna är du alltid välkommen att ringa utan extra kostnad till vår juridiska rådgivning för att stämma av hur du ska göra i ett konkret fall.

bluff.jpg

Bedragare är uppfinningsrika. Här är det senaste exemplet som kommit till vår kännedom. 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap