För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Släng Bolagsupplysningens ”erbjudande” i papperskorgen

Publicerad 10 okt 2018
Låt dig inte luras av blufföretagen. Företagarnas rådgivare Anders Lindow berättar vad du ska göra om du fått en bluffaktura – eller om du råkat betala en sådan.

En bedragare kommer alltid att hitta sådana som låter sig bedras, skriver Niccolò Machiavelli. Den cyniska insikten är idén bakom bluffar som Bolagsupplysningen.

Dyr bluffaktura

Än en gång nås vi på Företagarna av besked om att företagare fått utskick från Bolagsupplysningen. Formulären är utformade för att se ut som det kommer från en myndighet. Allt är upplagt för att man som mottagare ska tro att det bara handlar om att fylla i de uppgifter som avsändaren ber om och lägga det i brevlådan. I själva verket rör det sig om en dyr bluffaktura.

– Det är lätt att bli lurad eftersom brevet ser så förtroendeingivande ut. Men det gäller att vara på sin vakt. I det finstilta står det att du som skickar in uppgifterna förbinder ditt företag att betala en avgift på flera tusen kronor. Så får du ett brev från Bolagsupplysningen, släng det i papperskorgen, säger Anders Lindow, jurist och rådgivare på Företagarna.

Bra rutiner skydd mot bluffakturor

Det bästa sättet att skydda sig mot bluffakturor är att ha bra interna rutiner för hur företaget skall hantera inkommande post och fakturor. Men ibland är det lätt att vara efterklok. Vad ska man göra om man trampat i klaveret och betalat en bluffaktura?

– Om olyckan är framme och ditt företag har betalat fakturan måste du uppge att du blivit vilseledd eller att det inte föreligger ett avtal då det aldrig funnits någon partsavsikt att ingå ett avtal. Du kan även säga att värdet av marknadsföringen som deras lista av företag leder till är ringa med tanke på hur kunder söker på internet, säger Anders Lindow.

Läs vår checklista eller ring oss om du är medlem

Du kan också läsa vår checklista över hur du ska hantera bluffakturor.

Om du är medlem i Företagarna är du alltid välkommen att ringa utan extra kostnad till vår juridiska rådgivning för att stämma av hur du ska göra i ett konkret fall.

Fler nyheter från Företagarna