För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Padelhallens VA-anslutning blev en kalldusch

Publicerad 29 okt 2018
Tre företagare i Laholm som uppför en padelhall vill få igång en diskussion om vad som är en rimlig avgift för att ansluta en hall till det kommunala VA-nätet.
Padelhallen i Mellby håller på att färdigställas. Men VA-anslutningen kom som en kalldusch.

Företagare är problemlösare. Så gissa vad som hände när tre padelspelare i Halland hade svårt att hitta lediga tider för att spela i de hallar som finns i närområdet? De beslutade sig för att bygga en ny hall själva där de och andra kan utöva den populära racketsporten.

Sagt och gjort. Jesper Olovsson, Daniel Niklasson och Christian Eriksson satte spaden i jorden i Mellby industriområde i Laholm i juni. Planen är att hallen ska öppna lagom till jul. Just nu är arbetet med el- och ventilationsinstallationer i full gång.

Men när Laholmsbuktens VA skickade en faktura för anslutning till det kommunala vatten- och avloppssystemet fick de tre padel-företagarna en kalldusch.

– Min spontana tanke var att undra om kommunen inte vill ha företagare här. Vi ska betala 660 000 kronor. Det är ungefär en halv miljon mer än vad det kostar att ansluta en villa. Det vet jag eftersom jag själv är företagare i anläggningsbranschen och även har ett fastighetsbolag, säger Jesper Olovsson.

Padel-entreprenörerna har undersökt specifikationen från Laholmsbuktens VA som är det bolag som ansvarar för den allmänna vatten- och avloppsförsörjningen i Halmstad och Laholm. Den enda skillnaden de hittat jämfört med en villa är att dimensionen på vattenslangen för dricksvattnet från förbindelsepunkten till hallen är grövre, 63 millimeter i stället för 32 millimeter som gäller för villor.

– Jag vill bra gärna veta vad vi får för den extra halva miljonen som vi ska betala. Rören är ju där de är. Som jag ser det är det ett fruktansvärt överpris de fakturerar oss, säger Jesper Olovsson

Laholms kommuns näringslivschef Peter Severin Larsson tycker att det är viktigt att företagare som väljer att satsa på att utveckla verksamheter i Laholm känner sig uppskattade.

– Jag kan inte uttala mig om det är en ovanligt hög anslutningskostnad i förhållande till övriga mindre kommuner i Sverige, men vi tog direkt kontakt med VA-bolaget för att få detaljerad information om hur beräkningsmodellen ser ut och hur vi kan bli bättre på att informera företagare om kostnaderna. Vi har även lyft frågan med våra kommunalråd, säger Peter Severin Larsson.

Jesper Olovsson och hans kompanjoner i aktiebolaget som uppför och ska driva Padelhallen i Mellby vill få i gång en diskussion om vad som är rimligt. Avgifter och taxa är politiska beslut, men de som fattar det behöver känna till att det får konsekvenser för det lokala företagsklimatet.

Stefan Andersson är ordförande för Företagarna i Laholm. Han ser VA-avgiften som padelhallen måste betala som ett exempel på när det brister i informationen och kommunikation mellan kommunen och det lokala näringslivet.

– Vi på Företagarna har inlett ett samarbete med kommunens näringslivsenhet för att jobba tillsammans med attityder, handläggningstider och andra faktorer som påverkar företagare. Vi har tät kontakt i dag och jag tror att vi kommer att kunna arbeta långsiktigt med att förändra företagsklimatet i positiv riktning, säger Stefan Andersson.

Det är kommunfullmäktige i Laholm som fattar beslut om anslutningsavgiften. Den tar hänsyn till flera faktorer, bland annat hur fastigheten utnyttjas, men även hur stor tomten är.

– Vår hall står på en ganska stor tomt, men det säger ju inget om hur mycket vatten som kommer att användas i hallen. Kommunen borde titta mer på antalet duschar, tvättställ, toaletter och sådant som påverkar hur mycket vatten som förbrukas, menar Jesper Olovsson.

Enligt Svenskt Vatten som är branschorganisationen för landets VA-organisationer spelar både inom- och utomhusytor roll när avgiften ska beräknas. Utomhusytan har att göra med hanteringen av regnvatten, som också ingår i det som VA-systemet ska hantera.

Marie Axtelius är regionchef för Företagarna i Halland. Hon ser padelhallen som ett exempel på vad som behöver bli bättre i informationen och kommunikationen.

– Som företagare är det svårt att sätta sig in i alla regler och bestämmelser. När kostnaden kommer som en kalldusch måste vi ta det som ett varningstecken. Jag ser verkligen fram emot att vara med och arbeta för att alla driftiga företagare i Laholm ska känna sig uppskattade för det arbete de lägger ner för att göra staden ännu bättre, säger Marie Axtelius.

Fler nyheter från Företagarna