För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Marknaden skriker efter Lesjöfors fjädrar

Publicerad 16 okt 2018
Värmland toppar listan i Företagarnas rapport Lönsamhet - så lönsamma är företagen i Sverige. Ett exempel är Lesjöfors fjädrar AB. Det är full fart i produktionen på det anrika företaget. Framtiden ser ljus ut.
Jan Fridholm, vd på Lesjöfors fjädrar AB.

I Lesjöfors fjädrar AB:s fabrik fyra mil norr om Filipstad går produktionen i fyrskift sedan två år tillbaka. Det värmländska företaget tillverkar fjädrar till eftermarknaden för bilar och industri.

– Det går riktigt bra för oss nu. Vi har upplevt en kraftig expansion och efterfrågan växer påtagligt i bland annat Ryssland, säger VD Jan Fridholm.

Ungefär åttio procent av företagets tillverkning går på export. Tyskland och England är viktiga marknader, men alltså även Ryssland.

– För två år sedan låg vår omsättning på 216 miljoner kronor. 2017 hade den ökat till ungefär 279 miljoner. I år räknar vi på att hamna ännu ett snäpp uppåt, säger Jan Fridholm.

Läs rapporten Lönsamhet - så lönsamma är företagen i Sverige.

Miljoninvesteringar i Filipstad

Den starka efterfrågan har gjort att företaget både anställt fler personer och gått in i en investeringsfas för att kunna effektivisera produktionen. Att kunna miljoninvestera i fabriken är en viktig signal till lokalsamhället.

– Vi är cirka 100 anställda i dag, när jag räknar med visstidsanställda. Vi har ganska lätt att få tag i personal på orten. Vi har en platt struktur och bra kännedom om folk här. De som jobbar visstid för oss vet att de förr eller senare får ett fast jobb. Det är en win-win, säger Jan Fridholm.

Det går även bra för flera andra företag i kommunen. Jan Fridholm ser hur den starka expansionen ger ringar på vattnet som gör att företagen kan dra nytta av varandras framgångar. Så vad är det som gör att det går så bra för Filipstads företag?

– Bra fråga. Jag antar att det beror på att våra företag verkar i rätt nischer på marknaden där det går att växa, säger Jan Fridholm.

Fler nyheter från Företagarna