För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kontanthanteringen tynger företagare

Publicerad 22 nov 2018
Mängden kontanter i omlopp minskar. Trots digitala lösningar är dock kontanthanteringen fortsatt viktig, men den är problemtyngd. Det visar rapporten Kontanthanteringens effekter på företagande.

Företagarna släpper nu rapporten Kontanthanteringens effekter på företagande, som är ett samarbete med ICA-handlarnas förbund och branschorganisationen Butikerna.

Rapporten visar att företagare ser kontanthanteringen som krånglig, kostsam och koppad till trygghet och utsatthet för brott. Höga avgifter för att köpa in och växla kontanter anses vara det främsta problemet, följt av säkerhetsrisken för verksamheten och att bankerna inte hanterar kontanter.

Föredrar betal- och kreditkort

En betydande majoritet av företagarna, 68 procent, anger att de föredrar betal- och kreditkort framför andra betallösningar. Men det innebär inte att de vill lämna kontanthanteringen helt och hållet.

– Det går inte att bedriva en affär och endast ta betalt med kort om uppkopplingen är otillräcklig och plötsligt kan försvinna, säger Hanna Cederqvist, expert på kompetensförsörjning på Företagarna.

Problem på glesbygden

På landsbygden försvinner serviceboxar. Det gör att företagare behöver göra allt längre resor för att lämna in kontanter. Kostnaden för den försämrade infrastrukturen kring kontanthanteringen har landat på den enskilde företagaren, vilket i förlängningen riskerar att drabba konsumenten, menar Butikernas vd Bengt Hedlund:

– Värdehämtning i glesbygden är inte värd pengarna, det är svårt att kompensera för de ökade kostnaderna som kontanthanteringen medför. Står man i en butik öga mot öga med konsumenten är det svårt att motivera när man behöver höja priset på sina varor. Den som är sist i ledet får ofta betala kalaset; i det här fallet blir det företagaren som står för notan.

Kontanthantering är en säkerhetsrisk

Kontanthantering innebär också en säkerhetsrisk.

– I glesbygden kan det vara en ganska farlig business att fara runt med hundratusentals kronor. Ofta kan handlarna ta hem pengarna över natten i stället för att åka de långa sträckorna för att deponera pengarna. Det är ett moment som skapar extra oro och som utsätter företagaren för risker, säger Bengt Hedlund, vd för Butikerna.

Läs rapporten Kontanthanteringens effekter på företagande här. 

Fler nyheter från Företagarna