headphones newspaper video-player

Stipendiaten som fixar årets julklapp

Nu är det klart vad som får utmärkelsen Årets Julklapp 2018. Till skillnad från tidigare år blev det inte en teknisk pryl som tog hem priset. Istället vann det återvunna plagget.

En som vet allt om hur man reparerar kläder på ett effektivt och hållbart sätt är Henning Gillberg. Han driver e-tjänsten Repamera som lagar kläder & skor online över hela Sverige. Nyligen tilldelades han stipendiet #GeTillbaka som delas ut av Företagarna i samarbete med den digitala byrån Wasabi Web.

Initiativet började 2017 och inledningsvis cyklade Henning och hämtade kläder i Malmö som han sedan tog till lokala skräddare. Kunderna var nöjda och varumärket har växt till en nationell verksamhet. Idag har Repamera haft över två tusen kunder från hela Sverige, som lagat och sytt om sina kläder online – via postorder.

2016 spenderade privatpersoner i Sverige hela 92 miljarder kronor på konsumtion av nya kläder och skor. Skrädderi- och skomakarbranschen omsatte under samma år ynka 1 procent av denna summa (920 miljoner). 

Enligt Henning finns mycket att vinna på att laga i stället för att köpa nytt.

– Högre omsättning för oss är lika med minskad klimatpåverkan för moder jord. Exempelvis har vi sedan start sparat in vattenkonsumtion motsvarande 300 000 fem-minuters duschar, genom att vi minskat efterfrågan på nyproduktion. Det krävs nämligen hela 11 000 liter vatten för att producera ett par jeans, och vi har lagat över 1500 stycken.

Motivering till Årets julklapp 2018

Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion.
Årets julklapp utses av HUI Research.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap
VÄLJ MEDLEMSKAP, ANGE POSTNUMMER OCH ANTAL ANSTÄLLDA OCH SE ÅRSKOSTNAD