För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Presskrönikan: Exitskatt och vinstbegränsning

Publicerad 15 mar 2018
Vi driver #4av5jobb stenhårt. För fyra av fem jobb skapas just av småföretagare.

För första gången på tio år ser vi nu en nedgång i antalet nystartade företag. Det är kanske inte så undra på med mer eller mindre företagsfientliga förslag som exitskatt, flygskatt, vinstbegränsning inom välfärden, förmånsbeskattningar av privata sjukvårdsförsäkringar, kilometerskatt och beskattning av bensin- och dieselbilar – det så kallade bonus/malus-förslaget.

Till och med det skärpta amorteringskravet riskerar att indirekt slå mot småföretagare och start-ups som får problem med att rekrytera spetskompetens på grund av ännu större svårigheter med att lyckas hitta en bostad. 


Fokus den här veckan har legat på exitskatten och regeringens beslut att gå vidare med förslaget om vinsttak inom välfärden – detta trots hård kritik från inte minst lagrådet som Jonas Sjöstedt (V) i sin tur kritiserade för att "ha lyssnat noga på de företag som berikar sig på vår välfärd."

Företagarna är nöjda med beslutet om att slopa delen om exitskatt för familjeföretag som vill genomföra ett generationsskifte, men vi ser fler kvartstående problem som talar för att slopa exitskatten i sin helhet. Gällande förslaget om vinster i välfärden visar en undersökning från SvD att två av tre (betallänk) inte förstår konsekvenserna av förslaget. Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbunds vd, menar att regeringen inte vill ha debatten om risken för utslagning av privata aktörer och därmed minskad valfrihet inför valet. Debatt eller inte så verkar den risken tyvärr vara ett faktum för många redan nu.

Emilie Johansson
Pressekreterare på Företagarna

Fler nyheter från Företagarna