För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Pennföretaget drar ett streck över Göteborg

Publicerad 28 mar 2018
Det kan gå illa om politiker och tjänstemän inte vårdar företagsklimatet i sin kommun. I veckans avsnitt av #Företagarpodden berättar Günther Mårder om sitt besök på pennföretaget Ballograf som nu flyttar från Göteborg till Filipstad.
Företagarnas vd Günther Mårder skärskådar pennor på Ballograf. Hör varför i veckans poddavsnitt!

Under Företagarnas valturné i Västra Götaland gjorde #Valbussen ett företagsbesök på det anrika företaget Ballograf. Det har haft huvudkontor och tillverkning av pennor i industriområdet Grimmered i Göteborg sedan 1969, men snart är den epoken slut.

Flytt till Filipstad

Företaget har under tolv års tid bearbetat kommunen för att få markanvisningar eftersom de behöver modernisera fabriken. Men kommunen har inte kunnat komma upp med en vettig lösning. Så nu har företagsledningen fattat beslut om att flytta hela sin produktion till Filipstad, där kommunen varit mer tillmötesgående.

Slokörade politiker

Politikerna som var med på företagsbesöket under valturnén var lite slokörade när de fick höra att företaget kommer att flytta från staden, berättar Företagarnas vd Günther Mårder i #Företagarpodden:

– Det är en förlust att få se ett företag lämna sin kommun till följd av att kommunala tjänstemän och indirekt de politiskt tillsatta inte har lyckats hitta en lösning på ett problem för att kunna skapa jobb och välfärd, säger Günther Mårder.

Företagare löser problem

Men det som gjorde intryck på Günther Mårder var Ballografs vd Peter Orrgrens inställning:

– Det var vackert. Han sa att han inte är arg på kommunen, men att det är tråkigt naturligtvis, samt att man som företagare måste lösa problemet. Det är så klart tråkigt för de anställda, för många kommer inte att ha möjligt att flytta till Filipstad, men företaget kommer att hitta duktiga ingenjörer och fabrikspersonal där.

Lyssna på #Företagarpodden

I #Företagarpodden avsnitt 112 ger Günther Mårder ett råd till alla lokala politiker för att inte hamna i samma situation. Det och mycket annat kan du lyssna på i veckans avsnitt.

Peter Orrgren, vd Ballograf.

Fler nyheter från Företagarna