För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Asylinvandringen kan bli en tillväxtfaktor

Publicerad 29 mar 2018
Inriktningen i Mottagningsutredningens förslag om bättre etablering i samhället är bra, men det krävs mer för att sluta sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda.
Tidiga insatser som förbereder personer för etablering i samhället och på arbetsmarknaden redan under asylprocessen är viktiga, säger Anna Jansson Libietis.

I veckan har Mottagandeutredningen presenterat betänkandet ”Ett ordnat mottagande – gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande”. Bakgrunden är att regeringen 2015 gav en särskild utredare i uppdrag att föreslå åtgärder för att skapa ett sammanhållet system för mottagande och bosättning av asylsökande och nyanlända. 2017 gavs utredningen tilläggsdirektiv rörande tidiga insatser och vissa förutsättningar för dagersättningen.

Mottagningsutredningen på rätt spår

Utredningen föreslår bland annat statliga ankomstcenter där alla asylsökande ska få ett ordnat första möte med Sverige genom att myndigheter och andra aktörer snabbt kan möta de sökande.

– Företagarna har tidigare lyft behovet av tidiga insatser och välkomnar förslag som förbättrar mottagandet. Med ett fungerande mottagandesystem kan asylinvandringen bli en tillväxtfaktor, säger Företagarnas integrationsexpert Anna Jansson Libietis.

Bort med passivitet och väntan

Företagarna delar utredningens analys att ett gott mottagande kräver skyndsamma handläggningsprocesser och att passivitet varken gynnar etablering eller återvändande. Det är orimligt att ett av de första ord asylsökande lär sig på svenska är ”vänta”.

– Det är bra att utredningen föreslår obligatorisk samhällsinformation och kartläggning av utbildning och yrkesbakgrund. Tidiga insatser som förbereder personer för etablering i samhället och på arbetsmarknaden redan under asylprocessen är viktiga, säger Anna Jansson Libietis.

Slut sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda

Utredningen ger långtgående förslag för att göra om mottagandesystemet i grunden. Det är bra, men samtidigt anser Företagarna att det gäller att genomföra många åtgärder här och nu. Företagen skriker efter arbetskraft, men den svenska arbetsmarknaden dras med matchningsproblem. Det märks extra tydligt bland dem som är utrikes födda. Arbetslösheten är låg bland dem som är födda i Sverige, men hög bland de som inte är det. Sverige har den största skillnaden i sysselsättning mellan de båda grupperna i OECD.

– Mottagandeutredningens förslag ligger i framtiden. Men vi behöver även förslag som ger märkbara effekter nu. Med det begränsade mottagande Sverige har i dag är den stora utmaningen att tillvarata de många nyanlända som redan är inne i etableringen. Vi vill se sänkta kostnader för att anställa, förbättrad matchning och vårt förslag om utbildningsanställning, säger Anna Jansson Libietis.

Med rätt reformer kan vi lägga grunden för ett samhälle med öppenhet och mångfald, där människor kan mötas och tillsammans öka innovationer, ekonomisk utveckling och Sveriges konkurrenskraft i den globaliserade världen.

Fler nyheter från Företagarna