För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Svårt hitta sommarjobbare i år

Publicerad 11 maj 2018
Det är sällan skådat högtryck i jakten på sommarjobbare, rapporterar P4 Örebro i en nyhet som kunnat höras i Ekot. Den bilden stämmer väl överens med Företagarnas analys av läget.

Många arbetsgivare kommer behöva hitta andra, tidigare oprövade, tillvägagångssätt och kanaler för att locka till sig rätt kompetens, konstaterade vi i rapporten Jakten på sommarjobbarna som presenterades i våras.

Ett exempel på ett sådant sätt att gå till väga är den rekryteringsmässa som P 4 Örebro rapporterar om i dag. Det är ett nytt sätt för Arbetsförmedlingen att sent på våren försöka få fler att söka sommarjobben som finns utannonserade.

”Det har inte hänt förut och vi har inte haft så stort tryck förut”, säger arbetsförmedlaren Jonas Triumf i inslaget.

Att det finns rekordmånga lediga sommarjobb i mitten av maj och att i stort sett alla branscher är på jakt efter sommarjobbare borde egentligen inte komma som en överraskning.

I rapporten Jakten på sommarjobbarna som Företagarna sammanställt tillsammans med rekryterings- och bemanningsföretaget Student Consulting framgår tydligt att många som söker sommarjobb i år kommer att ställa ökade krav och få företagare och andra arbetsgivare kommer kunna förlita sig på att den ”perfekta sommarjobbaren” hör av sig för att fråga om det finns jobb.

Undersökningen visar även att arbetssökare i hög utsträckning tror att det kommer vara lättare att hitta ett sommarjobb i år jämfört med förra året. Företagare å andra sidan tror att det kommer vara svårare att rekrytera säsongspersonal. Det är den effekten vi ser i rapporteringen från P4 Örebro.

 

Fler nyheter från Företagarna