För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Storföretagen bör redovisa betaltider

Publicerad 25 maj 2018
Om företagen fick betalt snabbare för de varor och tjänster de levererar skulle så mycket som 67 000 nya jobb kunna skapas i Sverige. Det visar European Payment Report 2017, den största jämförelsestudien av betalningstiderna i Europa.

I Sverige ökar betaltiderna för fakturor mellan företag, till skillnad från hur det ser ut i våra konkurrentländer inom EU. Om företagen fick betalt snabbare för de varor och tjänster de levererar skulle så mycket som 67 000 nya jobb kunna skapas i Sverige. Det visar European Payment Report 2017, den största jämförelsestudien av betalningstiderna i Europa. 

Småföretagen far illa

– Många företag vittnar om att den negativa utvecklingen har accelererat det senaste åren. Det har nu blivit så allvarligt att många småföretags överlevnad hotas, liksom tillväxten och jobbskapandet i flera småföretagssektorer, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

I dagarna har Företagarna yttrat sig över Näringsdepartementets promemoria Krav på rapportering av betalningstider. Förslaget innebär att företag med minst 500 anställda årligen ska redovisa uppgifter om avtalade betalningstider, faktiska betalningstider samt försenade betalningar. Något som Företagarna ställer sig positiva till.

Max 30 dagar

– Förslagen i promemorian om betalningstider är bra. Genom att tydligt presentera och motivera tillämpade betaltider utifrån normen max 30 dagar skapas transparens och därigenom ett tryck på ”självsanering”. Företagarna tillstyrker därför förslagen och anser att rapporteringens omfattning dessutom bör inkludera information så som standardavtal och längsta avtalade betalningar. Därtill bör rapporteringen innefatta information om så kallad omvänd factoring och om företaget tar ut en avgift, säger Daniel Wiberg.

För tillfället pågår arbetet med att skapa en frivillig kod för betaltider med bred förankring inom näringslivet och en gemensam ambition att effektivisera transaktioner mellan företag. Uppslutningen bakom utformandet av koden har dock varit begränsat och en hel del arbete kvarstår innan koden på ett verkningsfullt sätt kan bidra till att korta betalningstiderna.

Hållbart näringsliv

– Rimliga betaltider i näringslivet där stora köpare inte utnyttjar sin dominerande ställning till att pressa leverantörer till långa betaltider och likviditetsproblem är en del av ett ansvarstagande och hållbart näringsliv. Väl fungerande ramvillkor och relationer mellan företag i näringslivet är långsiktigt avgörande för svensk konkurrenskraft, säger Daniel Wiberg.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna