headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag

Stopp för karameller på myren

Krokoms kommun kräver bygglov för karamellföretagarna Ulrika Sundin och Madeleine Nilssons unika butik på myren. Nu tvingas de stänga för gott – om inte kommunen kan kompromissa.

Mitt ute på Bjennhammarflon några kilometer från Tångeråsen i Offerdal i Jämtland står än så länge ett väldigt udda litet hus. Det ser ut som en karamellask. Asken är en butik med självbetjäning utmed skidspåret och skoterleden. Men snart är Karamellasken ett minne blott. Den måste bort, på begäran av bygg- och miljöavdelningen i Krokoms kommun.

– När vi fick idén för flera år sedan var det livsmedelstillståndet vi trodde skulle vara svårast att få. Men det fick vi. Vi hade inte en tanke på att den lilla byggnaden skulle behöva bygglov, utan räknade med att den föll inom ramarna för bestämmelserna om en ekonomibyggnad, säger Madeleine Nilsson.

En oas av godis

Madeleine driver sedan 2012 företaget Fru Fröken Karamell tillsammans med kollegan Ulrika Sundin.  Sommartid öppnar karamellföretagarna Café Své i Tångeråsen. Vintertid har de sedan 2014 haft Karamellasken mitt på myren. Den har blivit både omtyckt och omskriven. En oas av godis är ett av alla namn den fått.

Två gånger har Fru Fröken Karamell blivit nominerade till årets serviceföretag i Krokom tack vare sin unika butik. Därför blev de förvånade när kommunen hörde av sig i april i år och förklarade att de saknade bygglov för Karamellasken. En ekonomibyggnad ska vara kopplad direkt till näringen, så som jord- eller skogsbruk. Inte till karamellförsäljning, konstaterar kommunens tjänstemän.

Vi betalar gärna för bygglov och vi tycker att det borde gå att lösa det här problemet på ett smidigare sätt.

Alla kan göra fel 

Madeleine och Ulrika skickade in en förklaring till kommunen och höll med om att de gjort en felaktig tolkning av regelverket.

 – Alla kan ju göra fel. När nu bygg- och miljöavdelningen hävdar bygglovsplikten får vi ju lov att acceptera beslutet. Vi betalar gärna för bygglov och vi tycker att det borde gå att lösa det här problemet på ett smidigare sätt, säger Madeleine Nilsson.

Om Karamellasken inte är borta från myren redan den 20 juni kan Madeleine och Ulrika behöva betala 136 500 kronor i sanktionsavgift. Men det är inte lätt att flytta Karamellasken sommartid. Den står mitt på en myr, i väglöst land.  

Riva och bygga upp igen, eller betala sanktionsavgift

– Enligt tjänstemännen på kommunen kommer vi troligen att få bygglov om vi ansöker. Men då måste Karamellasken flyttas bort först. Därefter ska vi söka tillstånd. När vi fått det beviljat kan vi frakta tillbaka asken och montera upp den igen. Men det tänker vi inte göra, säger Madeleine Nilsson. 

Kostnaderna för att montera ner butiken och transportera den bort från myren för att sedan bygga upp den igen förskräcker. Dessutom tär det på energin för småföretagarna.

– Om vi vill få den godkänd på plats utan att riva den först så kommer vi ju inte undan sanktionsavgiften. Vi tycker att vi drabbas orimligt hårt hur än vi gör, säger Madeleine Nilsson.

Svårt att göra rätt

Madeleine Nilsson understryker att de inte tycker att någon skugga ska falla över tjänstemännen som jobbar utifrån sina regelverk. Men de känner sig ändå missförstådda.

– Tanken var självklart att inte göra något olagligt. Vi ville visa upp kommunens bästa sida och locka besökare med en trevlig upplevelse – kanske en liten skidtur eller skotertur. Dessutom gör vi det här för att vi finner en glädje att driva på och utveckla framtida inflyttning på landsbygden. Behöver vi ens nämna att det behövs fler arbetstillfällen för kvinnor här, säger Madeleine Nilsson.

På Fru Fröken Karamells Facebooksida finns ett inlägg från april där det står ”Nu är "butiken" stängd för säsongen! TACK alla ni som besökt karamellasken denna vinter 2017/2018!”. Få anande då att det bara en månad senare verkar som att Karamellasken stängt för gott. 

Har du erfarenhet av orimlig regelbörda?

Dela med dig här på Företagarnas kampanjsida: Efterlysning: Din värsta regelbörda.
Tillsammans tar vi upp kampen mot regelbördan!

Ulrika Sundin och Madeleine Nilsson på Fru Fröken Karamell. 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap