För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hur säkrar vi elnätet i Bohuslän?

Publicerad 21 maj 2018
För att elnätet ska fulla sin funktion som en grundbult för företagande krävs investeringar och småföretagen spelar en nyckelroll.
Precis som en bro är elnätet grundläggande infrastruktur. På bilden Uddevallabron.

Hur leveranssäkert är vårt elnät och vilka möjligheter finns det för Bohusläns entreprenörer att bidra till upprustningen av elnätet? Och hur lockar vi fler kvinnor till branschen? Det var några av frågorna för ett rundabordssamtal i Uddevalla nyligen. Träffen var det andra dialogmötet på samma tema, där det föregående hölls i Karlstad.

Det är Företagarna och elnätsbolaget Ellevio som tagit initiativ till rundabordssamtalen, eftersom vi anser att elnätsupprustningen är en viktig fråga. Ellevio är den största aktören i regionen och planerar stora investeringar i Bohuslän framöver.

Affärsnytta för Företagarnas medlemmar

– Tillförlitligheten i elnätet och möjligheten att verka i alla delar av landet ska vara en självklarhet. Ett välskött och fungerande elnät är en grundbult för företagandet i Sverige. För att vi ska ha ett robust och jämlikt elnät krävs fortsatta investeringar. Sveriges småföretagare har en stor roll att spela i denna uppbyggnad och de satsningar som krävs. Det känns därför väldigt bra att genomföra dessa träffar tillsammans med Företagarna för att involvera småföretagen, säger Henrik Bergström, chef för samhällskontakter på Ellevio.

Företagarna i Västra Götaland stod värd för rundabordssamtalet som ägde rum på Best Western Hotel Carlia. Utöver representanter från Företagarna och Ellevio medverkade Said Abdu, riksdagsledamot (L) och Peter Rådberg, som står överst på riksdagslistan för Miljöpartiet i Trollhättan. Dessutom deltog en rad lokala entreprenörer som visade intresse för den kommande utbyggnaden av elnätet i regionen.

Upprustning krävs

Representanter från Ellevio berättade under mötet att de kommer att satsa 600 miljoner kronor i elnätet i Bohuslän fram till år 2019. Vilket kommer att innebära stora möjligheter för regionens entreprenörer. Ellevio lyfte också fram behovet av långsiktig kompetensförsörjning för branschen; fler kvinnor i branschen är en viktig målsättning.

Said Abdu (L) lyfte bland annat fram elnätet som en av våra viktigaste infrastrukturer och påpekade att diskussionen om investeringar i elnätet till viss del har varit eftersatt. Peter Rådberg (MP) fokuserade på den säkerhetspolitiska aspekten av elnätet. De entreprenörer som närvarade var både enmansföretagare och större bolag, den gemensamma nämnaren för de närvarande entreprenörerna var intresset för Ellevios kommande upphandlingar.

– Vi ser fram emot att ta detta vidare tillsammans med våra medlemmar och Ellevio. Efter att ha samlats till denna träff är kommer vi fortsätta att lyfta fram våra medlemsföretag som delaktiga möjliggörare av de satsningar som kommer att ske i regionens elnät. Det finns enormt mycket kompetens här, avslutar Företagarnas projektledare i Västra Götaland Lukas Petersson.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna