För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hur säkrar vi elen till industrin?

Publicerad 2 maj 2018
Vilka möjligheter finns det för Värmlands entreprenörer att bidra i upprustningen av elnätet? Hur säkras leveransen till industrin? Det var frågorna för fredagens rundabordssamtal i Karlstad.
Fotograf: Ellevio/Fredrik Karlsson.

Det pågår en elnätsupprustning i Värmland. Företagarna och elnätsbolaget Ellevio tycker att det är en viktig fråga. Därför arrangerade vi tillsammans ett rundabordssamtal i Karlstad på fredagen för att starta en dialog kring elnätsupprustningen.

Involvera småföretagen

Ellevio är den största aktören i regionen och planerar stora investeringar i Värmland framöver.

– Ett välskött och fungerande elnät är en grundbult för företagandet i Sverige. Det ska inte spela någon roll var i landet som företagare verkar – elnätet ska vara tillförlitligt oavsett verksamhetens geografiska plats. För ett robust och jämlikt elnät krävs fortsatta investeringar, där Sveriges småföretagare har en stor roll att spela i dess uppbyggnad. Det känns därför väldigt bra att genomföra dessa träffar tillsammans med Företagarna för att involvera småföretagen, säger Henrik Bergström, chef för samhällskontakter på Ellevio.

Företagarnas regionchef Anna Hedberg bjöd in till rundabordssamtalet. Det blev en bred uppslutning i Karlstad. Värmlands landshövding Kenneth Johansson var där, liksom regionala experter, riksdagsledamöterna Pål Jonsson (M) och Lars Mejern Larsson (S), samt flera lokala entreprenörer som visade intresse för den kommande utbyggnaden av elnätet i regionen.

Miljardsatsning av Ellevio

Representanter från Ellevio berättade under mötet att de kommer att satsa en miljard kronor i Värmland fram till år 2019 och därefter göra investeringar i samma nivåer eller mer, för att bland annat installera 130 000 nya elmätare, vilket kommer att innebära stora möjligheter för regionens entreprenörer.

Landshövding Kenneth Johansson betonade under mötet att regionen arbetar hårt för att nå klimatmålen om hundra procent förnybart år 2040. Han lyfte fram elnätet som en möjliggörare för att nå klimatmålen. I samtalet diskuterades också vikten av att kunna leveranssäkra elnätet för digitaliseringen och framtidens behov av infrastruktur för elbilar, men också att det är nödvändigt att säkra elnätet i tider av oro.

– Mötet var väldigt uppskattat! Diskussionerna var kreativa och det finns ett stort intresse av att fortsätta denna dialog. Företagarna ser fram emot att få vara en motor i kommande infrastruktursatsning som kan komma att generera många jobb och uppdrag för våra medlemmar runt om i regionen och i landet, säger Anna Hedberg, Företagarnas regionchef i Värmland.

Nästa samtal i Uddevalla

Företagarna kommer att genomföra fler träffar i samarbete med elnätsbolaget Ellevio. Nästa tillfälle är i Uddevalla den 14 maj.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna