headphones newspaper video-player
Mikael Lundman från Företagarna Gällivare under en intervju till SVT Nyheter. Foto: Skärmavbild Rapport (17/5).

Flygkonkurs drabbar företagen: ”Riktig katastrof”

Efter flygbolagets Nextjets konkurs tidigare i veckan kommer nu rapporter från olika delar av Sverige som drabbas. Bland dem finns företag inom besöksnäringen i norra Sverige som är beroende av flygförbindelserna.

I en intervju till SVT larmar Företagarnas ordförande i Gällivare Mikael Lundman för allvarliga konsekvenser för det lokala näringslivet efter flygkonkursen, som sammanfaller med de viktiga månaderna av högsäsong för turism.

– Det är en riktig katastrof, vi är beroende av ett väl fungerande flyg.

Men en lösning kan inte vänta länge om konvekvenserna begränsas eftersom sommarmånaderna som medför en stor ökning i turismen står precis för dörren.

- För företagarna är det jätteviktigt, vi kan inte vänta flera månader så det här måste lösas snabbt, säger Mikael Lundman.

Han får medhåll av Jonas Nordin som i en intervju till Norrbottenskuriren spår allvarliga konsekvenser för norra Sverige om flygförbindelserna försämras. Han tror att en lösning där trafiken på linjerna kan tas över av ett stabilare flygbolag skulle vara det bästa.

– Det vore så klart det bästa. Men flygbranschen är känslig, speciellt på de här linjerna som inte är lika lönsamma som de stora linjerna, säger Jonas Nordin.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap
VÄLJ MEDLEMSKAP, ANGE POSTNUMMER OCH ANTAL ANSTÄLLDA OCH SE ÅRSKOSTNAD