För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fastighetsägarens drag framför politikerna: "budskapet nådde fram"

Publicerad 15 maj 2018
Familjeföretaget Martinsson transport AB verkar inom åkeribranschen och blev valbussens första stop under Företagarnas valturné i Gävle. Byggklar mark och platser för industrin blev en het fråga under dagen – inte minst eftersom markbristen försatt företaget i en mycket osäker situation.
Politikerna samlades framför lastbilen som på ett ögonblick omvandlades till en scen när Företagarnas valturné kom till Gävle.

Verksamheten är nämligen förlagd intill en vattentäkt och måste nu flytta enligt kommunen. Men i sina försök att hitta en lösning har de varken erbjudits en plats att omlokalisera till, eller blivit hörda under försöken att inleda en dialog om vilka åtgärder som skulle kunna vidtas för att vattentäkten inte skulle ta skada vid en eventuell olycka. Det har bidragit till en känsla av frustration.

– Det är frustrerande när vi gör vad vi kan för att hitta en lösning och inleda en dialog men inte möts på samma sätt av kommunorganisationen. Vi kan inte flytta verksamheten för att det saknas mark, men vi kan inte heller investera i åtgärder som gör att vi kan stanna, säger Robert Martinsson, ägare av Martinssons Valbo.

Omfattande vattentäkt

Vattentäkten sträcker sig parallellt med väg E16 hela vägen från havet till Valbo ett par mil inåt land och vidare upp till Sandviken vid Storsjön. Andra verksamheter som förknippas med liknande eller större risker och ligger intill vattentäkten, exempelvis bensinmacken vid Hagaström, har däremot inte fått samma besked som Martinsson transport AB.

Agerande som förbryllar

Lars Jonsson driver Jonsson lastvagnar och är fastighetsägare, han har stor förståelse för att vattentäkten är viktig och behöver skyddas. För honom är det förbryllande att just att den enskilda fastigheten blivit föremål för kommunens tillämpning av det befintliga regelverket, och det var något han ville uppmärksamma de gästande kommunpolitikerna på.

– Ibland behöver man ta det där extra steget för att verkligen göra något tydligt. Jag tror att budskapet nådde fram och att de fick en förståelse för hur ett sånt beslut ser ut från vår horisont, säger Lars Jonsson.

Vill göra rätt

Planen att fånga politikernas uppmärksamhet kan sägas ha varit framgångsrik. I den kännbara vårvärmen på grusplanen som breder ut sig framför företagets huvudbyggnad såg de med viss förvåning på medan den vita parkerade lastbilen, typ dubbel-trailer, omvandlades till en scen med en flera meter lång karta över området monterad som rekvisita.

– Det återstår så klart att se om det går att nå en lösning för den här fastigheten. Vi bryr oss mycket om Gävle och vill göra rätt för oss, det kan underlättas enormt om det blev en bättre dialog mellan kommun och företag, jag hoppas förståelse för det ökat efter mötet, säger Lars Jonsson.

Läs mer om Företagarnas valturné som under våren besöker 41 orter över hela Sverige.

Fler nyheter från Företagarna