För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bekämpa ID-kapningarna

Publicerad 15 jun 2018
Bedrägerier och ID-kapningar slår hårt mot de företag som drabbas. Omfattningen av den här typen av brottslighet oroar. Brott som drabbar företagare måste prioriteras högre än i dag.
ID-kapningar slår mot företagande. Foto: Shutterstock.

Läs även: Skydda ditt företag med UC
 
I fjol anmäldes omkring 120 000 ID-kapningar. Till följd av ökad uppmärksamhet och nya förebyggande tekniska lösningar är det en minskning jämfört med året dessförinnan. Men i dag är ID-kapningar ett av Sveriges vanligaste brott som drabbar såväl privatpersoner som företag.

– Mörkertalet uppges av polisen vara ungefär lika stort som antalet anmälningar. Det är dock svårt att ta reda på hur många företagare som har blivit kapade, eftersom siffrorna inte är uppdelade på bolag och privatpersoner, säger Philip Thunborg, expert inom brotts- och trygghetsfrågor på Företagarna.

Slår mot företagandet

I Företagarnas egna undersökningar som presenterats i  rapporten Brottslighet och polisens arbete 2017 ser vi att en av tre företagare har blivit utsatta för någon form av brott under de senaste fem åren. Bland dessa uppger 14 procent att de blivit utsatta för bedrägeri och fem procent av företagen uppger att de blivit utsatta för dataintrång, vilket ofta kan vara det första steget i brottslingens sätt att skaffa sig uppgifter för ID-kapning eller andra bedrägerier som exempelvis kontokort- och kreditköp. Att bli utsatt för en ID-kapning kan slå hårt mot privatekonomin men även vara något som drabbar det egna företaget eller möjligheten för att starta ett nytt företag.

Vi har även sett en oroväckande hög andel företag som har avstått från att anmäla brott eftersom att de anser att det inte är värt att lägga ned tid och resurser på att kontakta polisen.

– Vi har även sett en oroväckande hög andel företag som har avstått från att anmäla brott eftersom att de anser att det inte är värt att lägga ned tid och resurser på att kontakta polisen. Omkring fyra av tio företag har avstått från att anmäla brott som de utsatts för, säger Philip Thunborg.

Prioritera brott mot företagare

För att komma tillrätta med brottsligheten som drabbar företagare, inte minst bedrägerier som kan bli extremt kostsamma för mindre företag med små ekonomiska marginaler, krävs insatser för att uppmärksamma brottsligheten och vilka åtgärder som företagen själva kan ta för att göra det svårare för brottslingarna.

– Till syvende och sist är det dock upp till våra politiker att föra upp brottsligheten som drabbar företagare på agendan. Det är angeläget för hela samhället att förutsättningarna är goda för människor att starta, driva och utveckla företag, säger Philip Thunborg.

Under de senaste tre årtiondena har fyra av fem nya jobb i Sverige skapats i småföretag och i tre av fyra kommuner står dessa företag dessutom för den största andelen av inkomstskatt, vilket finansierar stora delar av vår gemensamma välfärd. När företagens förutsättningar att verka försämras påverkar det hela samhället negativt.

Fler nyheter från Företagarna