headphones newspaper video-player
Hårdvaluta i hettan, men inte lätt att hitta.

Fläktarna är som bortblåsta

18 jul 2018
I extremvärmen surrar alla som svalka, men det är lättare sagt än gjort att hitta en fläkt för den som beger sig ut på jakt efter en i butikerna.

Värmerekorden står som spön i backen. Regnet lyser med sin frånvaro. Nätterna är tropiskt heta. När luften dallrar är det inte konstigt att mångas tankar snurrar kring svalka. Men på många håll är det lättare sagt än gjort att få tag i en fläkt. De är som bortblåsta från butikshyllorna.

– Vi har kunder som springer här hela tiden och letar efter en fläkt eller en portabel AC. Om vi har det är vår absolut vanligaste fråga just nu, säger Torbjörn Kottorp, säljare och delägare i butiken Bo Wahlgren i Uppsala som ingår i Elonkedjan.

De som letar i butiken får gå ut tomhänta, i alla fall när det gäller AC eller fläktar.

Vi skulle nog kunna sälja hur många fläktar som helst nu i den här värmen, men vi har inte fler.

– Ja, tyvärr. Vi skulle nog kunna sälja hur många fläktar som helst nu i d

en här värmen, men vi har inte fler. Det ser likadant ut i hela Uppsala, säger Torbjörn Kottorp.

I måndags var det temperaturen extrem i Uppsala. 34,4 grader. Man går gå tillbaka till strax efter andra världskriget – 1947 – för att hitta en så hög uppmätt temperatur. Men det är inte bara i Uppsala som det är svårt att hitta apparater för att få svalka. Malmö, Västerås, Södertälje, Örebro, Luleå – ja, från hela landet kommer rapporter om att det inte går att köpa fläktar. De är slut överallt.

– Förra året sålde vi knappt alls fläktar eller portabla AC-utrustningar. Fläktar är en typisk säsongsvara. När vi i handeln gör en prognos över hur mycket vi ska ta in av olika varor tittar vi ju på föregående års försäljningssiffror. Ingen räknade med att det skulle bli en sådan här dundersommar, säger Torbjörn Kottorp.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap
VÄLJ MEDLEMSKAP, ANGE POSTNUMMER OCH ANTAL ANSTÄLLDA OCH SE ÅRSKOSTNAD