För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Framgångsrik nätverkslunch mellan dörröppnare och nyanlända

Publicerad 31 jan 2018
I Gävle öppnade ett stort gäng företagare upp sitt nätverk och gjorde en insats för att nya svenskars kompetens ska tas tillvara på arbetsmarknaden.

Hej Eva Cooper, regionchef för Företagarna Gävleborg! Berätta om nätverkslunchen ni ordnade i Gävle.

- Tillsammans med ett riktigt bra team från vår samarbetspartner Yrkesdörren och engagerade arbetsförmedlare ordnade vi en nätverkslunch med dörröppnare, dit våra medlemmar räknas, och nyanlända arbetssökande. Det är känt hur kontakter är det vanligaste sättet att få jobb, det ger också en extra stor utmaning för de som inte har bott i landet så länge och därmed saknar väletablerade kontakter. Och vi vet också hur många av våra medlemmar brottas med svårigheter att hitta rätt kompetens att rekrytera. Båda dessa utmaningar kan och bör vi försöka göra något åt för att lösa. 

Amelie Silfverstolpe och Eva Cooper

Hur gick det då?

- Redan innan lunchen märkte vi av ett stort intresse. Det här var en pilot, där samarbetet med Yrkesdörren testades i organiserat storformat. Jag och Amelie Silverstolpe från Yrkesdörren hade tänkt oss 10 st par, men några dagar innan lunchen ökade vi snabbt antalet till 15. Samtalen kom igång på en gång, det var verkligen energi i rummet.

Vad tyckte deltagarna?

- Jag hörde många positiva kommentarer efter lunchen, där man tyckte att det hade varit ett ömsesidigt lärande i många fall. Själva upplägget med att få en knapp timme att äta lunch med en person och diskutera sociala koder, utbildning, drömmar och visioner uppskattades också. Nu ska vi samla in utvärderingar och sprida kunskaper om formatet till andra delar av Sverige. Det är också bra att påminna om att man inte behöver sitta och vänta på en inbjudan till ett event för att bjuda på sin kunskap: registrera dig på Yrkesdörren och låt dig matchas med ett spännande lunchsällskap! 

 

Fler nyheter från Företagarna