För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fast i statistikfällan

Publicerad 22 feb 2018
Anna Stenströms företag satsar på att växa, men tvingas ta in konsulter för att kunna rapportera in allt mer uppgifter till SCB enligt Lagen om den officiella statistiken.

För fjärde året i rad tvingas reklambyrån Mustasch lämna in månadsvisa uppgifter om bland annat lönestatistik och hur många timmar de anställda arbetar till Statistiska Centralbyrån. Frustrationen över att slumpmässigt blivit utvalt i år igen är påtaglig hos vd och delägare Anna Stenström. Sedan 2016 har företaget varit tvungna att anlita konsulter för rapporteringen.

Lagen om den officiella statistiken

– Jag håller på att bli vansinnig. Självklart är det bra att det förs statistik av detta slag men för oss som nu slumpmässigt råkat ut för denna månadsvisa uppgiftslämning för fjärde året i rad, där rapporteringen dessutom blir mer och mer detaljerad, är det förenat med omfattande kostnader. Vi får ju ingen ersättning för den tid vi lägger ned på rapporteringen så det finns inte en chans att vi själva ska kunna hinna med, eller förväntas ha resurser, för denna administration, säger Anna Stenström.

Enligt Lagen om den officiella statistiken är näringsidkare skyldiga att lämna uppgifter om de blir utvalda och det finns inga gränser för hur många gånger ett enskilt företag kan bli utvalt, även om SCB:s urvalssystem är byggt för att undersökningarna ska spridas på så många företag som möjligt för att arbetsbördan för företagen ska vara rimlig.

Uppgifterna som samlas in utgör grund för ekonomisk politik och överväganden både nationellt och i EU. Statistiken är även tänkt att underlätta för företagen att göra branschvisa jämförelser om löner och utveckling, samt för planering av den egna verksamheten.

Jag håller på att bli vansinnig. Självklart är det bra att det förs statistik av detta slag men för oss som nu slumpmässigt råkat ut för denna månadsvisa uppgiftslämning för fjärde året i rad, där rapporteringen dessutom blir mer och mer detaljerad, är det förenat med omfattande kostnader.

Anna Stenström

Nej till uppskov

Anna Stenströms företag med tolv anställda har rapporterat in uppgifterna till SCB sedan 2015. När de blev utvalda igen 2016 bad Anna Stenström myndigheten om att företaget skulle få uppskov, eftersom en av de anställda skulle vara föräldraledig. Men hon fick svar att rapporteringen är en tvingande uppgift och att de kunde hoppas på att inte bli utvalda nästkommande år, alltså ett tredje år. Nu är de inne på fjärde året i rad och kostnaderna för att varje månad behöva rapportera in uppgifter om bland annat lönestatistik och hur många timmar de anställda arbetar ökar.

Administration som slukar resurser

– För att överslagsräkna så kostar detta oss tiotusentals kronor varje år, vilket för ett litet företag kan vara direkt förödande. Men vi låter oss inte tryckas ned. Sedan vi startade år 2004 har vi haft en ständig tillväxt, i fjol klarade vi Veckans Affärers hårt ställda krav och utseddes till ett Superföretag. I år är vi nominerade till Årets Byrå 2018. Vi är ett företag som till hundra procent är kvinnoägt i en mansdominerad bransch och vi står nu i begrepp att utöka vårt team med nya förmågor – vi vill växa! säger Anna Stenström.

Är du också drabbad av orimlig regelbörda?

Brottas du också med orimliga och kostsamma regler? Dela med dig av dina erfarenheter här på Företagarnas kampanjsida: Efterlysning: Din värsta regelbörda.

Fler nyheter från Företagarna