För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Insiktslöst utspel om arbetskraftsinvandring

Publicerad 18 apr 2018
Socialdemokraterna svartmålar företag och företagare som rekryterar kompetenta utländska medarbetare.
Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

– Socialdemokraternas utspel visar tydligt att de saknar insikt om såväl företagens kompetensbehov som den svenska arbetsmarknadens matchningsproblem. Det är ett populistiskt utspel som framstår som obegripligt i ljuset av företagens kompetensförsörjningssvårigheter och det är uppenbarligen enbart syftande till att attrahera invandrarfientliga väljargrupper. Företag och företagare är de som är bäst lämpade att avgöra vilka arbetskraftsbehov de har, inte myndigheter eller Ylva Johansson, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Akut arbetskraftsbrist

Det största tillväxthindret för svenska småföretag är svårigheterna med att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Detta uppges som det största tillväxthindret av mer än vart fjärde företag enligt Företagarnas Småföretagsbarometer 2017.

– I storstadslänen har arbetskraftsbristen nått de högsta nivåerna på tio år och kompetensförsörjningsproblemen är akuta inom viktiga branscher som till exempel IT, verkstad och teknik. Samtidigt har ogenomträngliga och oförutsägbara regler för arbetstillstånd under lång tid försvårat för utomeuropeiska medborgare att få arbetstillstånd. Tillämpningen av reglerna för arbetstillstånd har även medfört att personer som redan arbetar i Sverige och som sökt förnyat arbetstillstånd utvisas på grund av mindre eller oavsiktliga fel i villkoren, vilket får katastrofala konsekvenser för enskilda, för företag och för svensk konkurrenskraft, säger Daniel Wiberg.

Tillväxttakten hålls tillbaka

Utöver en osäker situation för den som söker arbetstillståndet är regelverket särskilt administrativt betungande för mindre företag, där enskilda medarbetares kompetens är desto viktigare. Såväl tillväxttakt som internationell handel hålls därmed tillbaka och på sikt försvagas den svenska konkurrenskraften. Företagarna har därför efterfrågat att såväl regeringen som ansvariga myndigheter skyndsamt vidtar åtgärder för att förenkla arbetstillståndsprocessen och minimera antalet kompetensutvisningar. Socialdemokraternas förslag tycks motiverat av helt andra faktorer och kan komma att försvåra företagens kompetensförsörjning ytterligare.

Läs Företagarnas och Svenskt Näringslivs debattartikel "Populistiskt förslag om arbetskraftsinvandring" som publicerades i tidningen Arbetet 2018-04-24.

Andra kritiska röster

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne är kritisk till Socialdemokraternas utspel. "Att en statlig myndighet ska avgöra vilka företag som får rekrytera vem är befängt", anser Lemne. 

Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, konstaterade häromdagen att att databranschen hade fortsatt kunna gå starkt om det hade varit enklare att rekrytera nyckelkompetens från utlandet.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna