headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag
Café Nosh i Halmstad utan den nya uteserveringen.

Halmstad stoppar satsning på uteservering

Café Nosh i Halmstad har investerat en kvarts miljon i en ny fräsch uteservering. Men trots att säsongen redan är i full gång har de bara kunnat ställa ut några stolar och bord direkt på gatan. Kommunens krångel står i vägen för satsningen.

Ett stenkast från Nissan i centrala Halmstad ligger Café Nosh. Vd Kim Johansson har en tydlig ambition med kaféverksamheten.

– Vi vill skapa en så trivsam atmosfär som möjligt för våra gäster. Vi vill att de ska känna sig som hemma när dom besöker oss, säger han.

Frågan är om Halmstads kommun vill att stadens företagare ska känna sig lika välkomna i kommunen? Kim Johansson är inte längre säker på det.

En stor satsning

Dagens problem började för några år sedan. Kim Johansson tog över lokalen och kaféet. Då fanns redan marklov för en långsmal uteservering utmed en av fasaderna. Något byggnadslov behövdes inte. Men trallen på serveringen blev till slut för sliten. När gästerna gick på den ena änden av uteserveringen skakade glasen och kopparna på den andra sidan. Dessutom saknades ett ordentligt räcke.

Kim Johansson bestämde sig därför för att satsa och bygga en ny uteservering med exakt samma yttermått. En stålram under trallen gjorde konstruktionen stadigare eftersom gatan lutar lite. Ett nytt höj- och sänkbart glasräcke från ett Halmstadsföretag skulle ge både säkerhet och vindskydd dagar då det behövs.

– Jag kontaktade kommunen flera månader före säsongsstarten för att höra om vi behövde bygglov för glasräcket. Jag visste att andra restauranger redan satt upp sådana utan att fråga, men jag ville vara på säkra sidan. Men kommunens handläggare kunde inte svara. Jag frågade igen och tiden gick. Efter flera månader hörde de av sig från kommunen och sade att vi behövde bygglov, säger Kim Johansson.

Kommunen spjärnar emot

Den långa väntetiden och tiden det tog att ansöka och få tillståndet beviljat gjorde att uteserveringen inte stod klar förrän halvvägs in i säsongen 2016. Det ledde både till ett intäktstapp och ett problem som Café Nosh brottas med nu. Det tvååriga bygglovet går snart ut, närmare bestämt i juni.

– Det går inte att bygga upp uteserveringen och ställa i ordning allt om man kanske måste plocka ner alltihop igen i juni. Därför vände jag mig till kommunen i vintras för att få svar på om vi kan ha serveringen uppe i år, men de sa att jag var för tidigt ute, säger Kim Johansson.

Det går inte att bygga upp uteserveringen och ställa i ordning allt om man kanske måste plocka ner alltihop igen i juni.

Sedan beslutet om att investera i den nya uteserveringen härom året har kommunen tagit fram nya riktlinjer för gaturummet i staden där Café Nosh ligger. När Kim Johansson till sist fick besked av byggnadsnämnden under vårvintern stod det klart att de inte skulle få ett nytt tillstånd.

– De menade att vi inte nådde upp till kraven längre för att ha en uteservering. De kom med påståenden om lutningen på gatan som inte stämmer. Vi anlitade själva en firma som gjorde en lasermätning. Då menade kommunen att vi inte kunde få tillståndet för att vi inte har handikappanpassade lokaler. Men jag påpekade att de förra ägarna installerade en hiss eftersom kommunen krävde det för att handikappanpassa lokalen. Nu visste de inte ens om det, suckar Kim Johansson.

Hämmar konkurrensen

Samtidigt som Café Nosh brottas med byråkratin har en restaurang i närheten fått sitt tillstånd beviljat. Kim Johansson anser att det är rättsosäkert och att kommunen inte förstår vilken stor investering hans företag har gjort.

– Om jag hade vetat om allt det här hade jag aldrig satsat på att göra en ny fin uteservering. Då hade jag bara satt ut några stolar, säger Kim Johansson.

Det är precis det kaféet nu har gjort. Uteserveringen för en kvarts miljon kronor ligger nedpackad.

Café Noshs nya uteservering som den såg ut i fjol. 

Har du erfarenhet av orimlig regelbörda?

Dela med dig här på Företagarnas kampanjsida: Efterlysning: Din värsta regelbörda.
Tillsammans tar vi upp kampen mot regelbördan!

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap