podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Finansieringsfrågan – hur kan den lösas?

Publicerad 13 apr 2018
Många småföretag som vill växa och utveckla sina verksamheter genom att investera stöter på patrull i form av olika tillväxthinder. Ett av tillväxthindren är svårigheten att få finansiering, vilket också var huvudtemat för Företagarnas seminarium tidigare i veckan.
Paneldeltagare på scen under Företagarnas finansieringseminarium. Foto: Sofia Nahringbauer

Arrangemanget som samlade cirka 80 personer hos SUP46 i Stockholm inleddes med en presentation av Företagarnas senaste finansieringsundersökning.

Daniel Wiberg som är chefsekonom på Företagarna och rapportförfattare lyfte bland annat att över hälften av småföretagen anser att det är svårt att få extern finansiering i tillväxtfasen. Ett annat resultat som genererade uppmärksamhet - och framhölls som oroande - var att allt fler företagare är beroende av finansiering från ägare eller närstående.

Toppolitiker kommenterade

 

(f.h) Per Bolund (MP), Mats Persson (L) och Daniel Wiberg. Foto:

Seminariet gästades av konsument- och finansmarkandsminister Per Bolund och Mats Persson som är Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson. I sina anföranden lyfte båda toppolitikerna fram personaloptioner som ett viktigt steg framåt, dels som en form av investering, men även för att småföretagen ska kunna locka kompetenta medarbetare.

Båda politiker identifierade dessutom potential i den stora mängd kapital som finns i Sverige och konstaterade att det under rätt förutsättningar skulle kunna generera mer nytta för både sparare och småföretagen. Exempelvis genom investeringsformen som kallas crowdfunding.

Uppstickare inom företagsfinansiering

 

En panel beståendes av representanter från tre aktörer inom företagsfinansiering och entreprenören Henrik Karlsson från AI-bolaget Project Cosimo fick avsluta seminariet.

Sofie Lundström som är vd på företaget Toborrow  förklarade att en viktig funktion i deras plattform är att göra det enklare för småföretag att på en och samma plats söka olika typer av kapital. Men också vara en plats där mer information om företagen är tillgänglig för potentiella investerare, utan en bank utgör mellanhand.

Oliver Mohseni som är vd på mikrolånsföretaget Froda har också fokus på information i sin verksamhet. Istället för att titta på traditionella underlag som kreditupplysningar undersöker de istället företags kassaflöden för att avgöra om en investering är säker, vilket gör att deras lån ofta når en grupp småföretagare som inte har möjlighet att få banklån.

Local Glimpse producerade en kort film från arrangemanget som går att se här.

Under seminariet medverkade:

Daniel Wiberg, chefsekonom, Företagarna
Günther Mårder, vd, Företagarna
Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson, Liberalerna.
Per Bolund, konsument- och finansmarknadsminister, regeringen/Miljöpartiet.
Anna Hallberg, vice vd, Almi
Sofie Lundström, vd, Toborrow
Oliver Mohseni, vd, Froda
Henrik Karlsson, vd, Project Cosimo
Daniel Sonesson, vd SUP46

Taggar
Fler nyheter från Företagarna