För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bra av Moderaterna att lyfta ägarskiften

Publicerad 24 apr 2018
Företagarna välkomnar Moderaternas förslag om att underlätta generations- och ägarskiften i företag.

Fler än vart sjätte företag ser ett ägarskifte som troligt inom fem år, och mer än vart fjärde inom tio år. Det framgår av Företagarnas rapport Ägar- och generationsskifte i svenska företag - överlåtelse eller avslut?

Att en stor andel av dagens företagare planerar att dra sig tillbaka från företaget skulle inte behöva vara ett problem. Ägarskiften är ett naturligt inslag i företagandets vardag och åldersstrukturen på svenska företagare visar att behovet av lyckade ägarskiften kommer att öka framöver. Dessutom kan nya ägare föra med sig nya idéer, nya nätverk och ny kompetens.

Problemet är att skatter och andra regler idag inte ger tillräckliga incitament för att anhöriga, affärspartners eller anställda ska kunna eller vilja ta över ett företag. Dessutom diskriminerar den rådande ordningen ägarskiften i närståendekretsen, vilket framgår av rapporten Ägar- och generationsskifte i svenska företag - överlåtelse eller avslut?

– Det är mycket välkommet att Moderaterna nu vill bidra till att lösa många av de problem som vi på företagarna har identifierat gällande generations- och ägarskiften i företag. När skattereglerna gör att fullt fungerande företag avvecklas på grund av svårigheter med att hitta ny ägare eller driva företaget vidare i en yngre generation är det illavarslande. Skattereglerna utgör idag ett tillväxthinder i detta avseende, säger Företagarnas chefekonom Daniel Wiberg.

Dagens Industri skriver att Moderaterna föreslår att generationsväxling av ett företag inom familjen ska likställas med en extern försäljning, vilket ger gynnsammare beskattning.

Seminarium: Beskattning av ägarskiften – läge för förbättringar

Grant Thornton och Företagarna arrangerar ett frukostseminarium i Stockholm 8 maj om förslag till att förbättra skattereglerna vid ägarskiften. Vid seminariet deltar Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén. Seminariet kommer både praktiska och politiska aspekter av ägar- och generationsskiften i svenska företag att diskuteras.

Klicka här för mer information och anmälan till frukostseminariet på Grant Thornton 8 maj.

Fler nyheter från Företagarna