För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Välkommet att straffrabatten utreds - men mer kommer krävas

Publicerad 10 nov 2017
Företagarna har länge drivit på för att regeringen ska skala upp arbetet för ökad trygghet och intensifiera arbetet mot brottslighet som drabbar företagare. I veckan meddelade statsminister Stefan Löfven att en utredning ska tillsättas för att avskaffa straffrabatten för unga vuxna. Ett viktigt steg, men mer kommer behövas.

Under hösten har Företagarna satt ljuset på brott mot företagare och problemen det medför för både den enskilde företagaren, ekonomin och samhället i stort. Under en mini-turné i veckan presenterade statsminister Stefan Löfven en rad olika förslag som ämnar att bidra till ökad trygghet. Beskedet som rör straffrabatten är välkommet enligt Philip ThunborgFöretagarnas sakkunniga i brottsfrågor:

- Rabatten skickar helt fel signaler till mängdbrottsförbrytare när straffet per begånget brott blir långt lägre än de enskilda brottens sammanlagda straffvärde. Risken är framför allt att unga personer fastnar i en kriminell bana och utnyttjas till att begå grova brott på grund av ålderns förmildrande omständigheter när straff utdöms, säger Philip Thunborg.

Företagens utsatthet måste tas på allvar.

Under besöket i Uppsala presenterades även förslag om fler ordningsvakter, på kort sikt en bra åtgärd, men på lång sikt en dyr lösning som missar målet. Företagarna hade hellre sett en prioritering av ökad polisnärvaro i hela landet, med fler civila utredare som kan ge anmälningar som kommer in en chans att klaras upp, såväl som ett intensifierat förebyggande arbete och samverkan på det sociala området.

- Var tredje företag i Sverige har de senaste fem åren blivit utsatta för brott, något som medför allvarliga konsekvenser. Från Företagarna framhåller vi att kompetensen och förståelsen för den kriminalitet som drabbar företagare måste höjas hos polismyndigheten, där saknas fortfarande åtgärder. Vi vill påminna regeringen om den trygghetsskapande roll som företagen har i samhället. Levande gator och torg skapas av företag som erbjuder nödvändig samhällsservice och samlingsplatser. Företagens utsatthet måste tas på allvar,  avslutar Philip Thunborg. 

Fler nyheter från Företagarna