podcast news play företagaren I media förmån faq

Hårt slag när kompetensutvisningar tillåts fortsätta

Igår kväll kom beskedet att riksdagens socialförsäkringsutskott inte går vidare med det liggande förslaget om att möjliggöra en helhetsbedömning vid hantering av arbetstillstånd. Nu blir det ännu viktigare att regeringen agerar skyndsamt för att lösa problemet med kompetensutvisningarna.
Publicerad 8 nov 2017

Regeringen presenterade tidigare i somras förslag på åtgärder för att komma till rätta med delar av problemen. Men alliansen menade att åtgärderna inte var tillräckliga och gick gemensamt fram med en motion i socialförsäkringsutskottet som hade medgett en snabbare och bredare lösning. Något som Företagarna välkomnade.

- De nuvarande reglerna har förödande konsekvenser för småföretag, den enskilda individen och för Sverige som land när vårt rykte som destination för arbetskraftsinvandring försämras. Vi har inte råd att utvisa spjutspetskompetens och nyckelmedarbetare på grund av bagatellartade fel, säger Anna Jansson Libietis, ansvarig för arbetskraftsinvandringsfrågor på Företagarna.

Regeringen måste agera

Varje dag som går med de nuvarande reglerna innebär en risk för att arbetskraftsinvandrare utvisas på grund av oavsiktliga avvikelser och att företagen tappar nyckelmedarbetare. Företagarna ser det som beklagligt att riksdagen trots bred enighet om problembilden inte visade den handlingskraften som behövs för att stoppa kompetensutvisningarna.

- Det är svårt att beskriva beskedet som något annat än en besvikelse. Att kompetensutvisningarna tillåts fortsätta är djupt beklagligt, och det blir nu ännu viktigare för regeringen att skyndsamt agera för att komma till rätta med problemen, fortsätter Anna Jansson Libietis.

Läs mer om Företagarnas arbete med att stoppa kompetensutvisningarna och underlätta arbetskraftsinvandring:

Företagarna replikerar regeringen i Aftonbladet: Det ska vara lätt att göra rätt som arbetsgivare

Remissvar: Socialförsäkringsutskottets remiss gällande motion 2017/18:120

Remissvar: Tummen ner om nytt förslag kring arbetskraftsinvandring

Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.