För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarfientliga förslag för minskad ohälsa på arbetsplatser

Publicerad 6 jul 2017
Företagarnas Socialförsäkringsexpert Erik Agerberg deltog i Almedalen på Länsförsäkringars seminarium ”Har regeringen råd att motverka insatser som gör anställda friskare och som minskar psykisk ohälsa?”. Diskussionen kretsade kring tre företagarfientliga förslag som regeringen presenterat tillsammans med Vänsterpartiet. Gemensamt för förslagen är att de gör tillvaron för företagare svårare utan att det leder till minskad ohälsa.
Foto Nirvana Gharni

Regeringen har föreslagit att arbetsgivare ska upprätta en rehabiliteringsplan för anställda som är sjukskrivna längre än 30 dagar. Företagarna menar att arbetsgivare redan idag tar ett stort ansvar för rehabilitering. Det är helt enkelt för dyrt att ha sjukskrivna medarbetare. Bättre är om arbetsgivare fokuserar på faktisk återgång i arbete än att producera pappersprodukter till Försäkringskassan.

Sjukskrivningar som varar längre än 30 dagar beror många gånger på att
den sjukskrivna befinner sig i en vårdkö. Att skälen till sjukskrivning
kan vara privata och utanför arbetsgivarens påverkansområde måste man också ta
hänsyn till.

Diskussionen kretsade också kring regeringens förslag om att hindra privata vårdgivare som har avtal med landsting att också ha vårdavtal med andra privata aktörer. Företagarna menar att detta är ett exempel på skadliga initiativ som minskar investeringar i välfärden. Istället för att bygga ut vården – både landstingets och privata vårdgivares – tar man bort alla incitament.

Samtidigt har regeringen aviserat att man vill införa förmånsbeskattning på privata sjukvårdsförsäkringar. Det mesta pekar på att det skulle leda till längre köer i den offentligt finansierade vården. Förslaget är kontraproduktivt och leder till sämre vård för alla. Bland företagarnas medlemmar har 69 procent tecknat privata sjukvårdsförsäkringar för sina medlemmar.  Regeringens påstående att det skulle handla om att köpa sig förbi vårdköer stämmer inte. Det handlar om att säkra produktionen och företagets överlevnad.

Företagarna kommer att fortsätta arbeta för att stoppa regeringens förslag som gör tillvaron för företagare svårare utan att det leder till minskad ohälsa.

Läs även:
Mer än hälften av Företagarnas medlemmar har tecknat privat sjukvårdsförsäkring

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna