För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

"Bara hälften av företagen med rekryteringsbehov har hittat den kompetens de söker."

Publicerad 7 jul 2017
I seminariet ”Don't talk about me, without me” lyftes resultatet av en undersökning där man frågat runt 1000 nyanlända vad de själva ser som utmaningar, möjligheter och hur vi ska skapa den bästa vägen framåt till ett mer inkluderande arbetsliv. Företagarnas integrationsexpert Anna Jansson Libietis deltog för att diskutera hur resultatet korrelerar med småföretagens behov av kompetens.

Resultatet av undersökningen, som genomförts av Stiftelsen Diversify, visar bland annat att:

-       73 % ansåg att det viktigaste för att känna sig som en del av samhället är att ha ett jobb och vara självförsörjande.

-       45 % svarar att det är ”Mycket svårt, tuffare än jag trodde” om sina chanser att få ett jobb.

-       45 % har lågt eller mycket lågt förtroende för Arbetsförmedlingen.

Undersökningen visar också att målgruppen främst vill arbeta inom utbildningssektorn, bygg och anläggning, mjukvara och it-tjänster samt vård och omsorg. ”Det är glädjande resultat då det väl stämmer överens med inom vilka branscher våra medlemmar har behov av kompetens.” säger Anna Jansson Libietis.

Fyra av fem jobb skapas i de små företagen och Företagarnas Kompetensbarometer visar att över 70 000 nya jobb hade kunnat tillsättas om företagen hittat rätt kompetens. Bara hälften av företagen med rekryteringsbehov har hittat den kompetens de söker. Bygg och tillverkning utmärker sig genom att de har ännu svårare än övriga branscher att hitta personer med rätt utbildning. De har även större svårigheter att hitta personer med rätt erfarenhet och egenskaper än övriga. Vårdsektorn har lättast att hitta rätt, men ändå hittar 3 av 10 inte rätt kompetens. ”Problemet med bristande kompetens är med andra ord stort i alla sektorer, och behovet av att tillvarata nyanländas kompetens är stort.”

”Vi är inne i en högkonjunktur där vi har goda chanser att få ut nyanlända i jobb. Arbetsförmedlingen behöver dels arbeta uppsökande för att hitta de lediga jobben ute bland småföretagen och dels leverera kandidater med en kompetensprofil som ligger nära arbetsgivarnas behov. Ett stort problem är det låga förtroendet för Arbetsförmedlingen från såväl de små företagen, som från nyanlända. Som det ser ut idag rekryterar de små företagen huvudsakligen ur sina egna nätverk och där finns inte de nyanlända. Vi behöver skapa kontaktvägar mellan arbetsgivare och den nya arbetskraft som nu finns på svensk arbetsmarknad”, säger Anna.

Relaterat: http://www.foretagarna.se/politik-paverkan/rapporter/2016/det-ar-attityden-dumbom/

 

 

Fler nyheter från Företagarna