podcast news play företagaren I media förmån faq

3:12-reglerna – så hårt slår nya förslaget mot dig som företagare

Nu är utredningen om entreprenörsskatten, eller 3:12 reglerna som de ofta kallas, klar. Resultatet – kraftiga regelskärpningar och höjd skatt – är oroväckande för alla företagare och riskerar framtida jobb, anser Företagarnas vd Günther Mårder.
Publicerad 3 nov 2016
3:12 reglerna, entreprenörsskatten

Läs även: Skatteförslag orsakar storm

– Det är i småföretagen som 4 av 5 nya jobb skapas. Sverige behöver ett attraktivt företagsklimat så att unga högutbildade entreprenörer väljer att starta och utveckla sina företag här. En central del i det är att entreprenörsskatten hålls på en rimlig nivå, säger Günther Mårder som menar att utredningens förslag skulle slå hårt mot svensk konkurrenskraft.

– Höjda skatter i kombination med ökad global konkurrens riskerar att dränera Sverige på spetskompetens.

{Faktaruta}

Drabbar både små och stora företag

Förslagen som presenteras skulle drabba alla fåmansföretagare, från soloföretagaren till ägaren med många anställda, anser Företagarna. För företagen är det viktigt att veta vilka spelregler som gäller på lång sikt. Skärpta regler och höjda skatter riskerar att öka den politiska osäkerheten och minska viljan att investera och anställa fler.

Günther Mårder är orolig för att det senaste decenniets positiva trend för företag nu kan brytas.

– Entreprenörsskatten har i stort utvecklats positivt det senaste decenniet. Det har lett till fler och växande företag och ökade skatteintäkter för staten. Nu märks en hårdnande attityd mot entreprenörer. Det vore verkligt illa för Sverige, fortsätter Günther Mårder.

Tveksamt om staten ens tjänar på en höjning

Annika FritschFöretagarnas skatteexpert Annika Fritsch är en av dem som suttit med som expert i utredningen och har under dess gång varit mycket kritisk mot utfallet. Hon ser med stor oro på att de samlade effekterna av förslagen på entreprenörskap och jobb inte har analyserats tillräckligt, något som hon tillsammans med två andra experter också framför i ett särskilt yttrande till utredaren.

– Utredningen har kommit fram till att förslagen skulle öka skatteintäkterna med nära 5 miljarder kronor. Från Företagarnas sida är vi mycket tveksamma till om höjda skattesatser och skärpta regler skulle ge en sådan effekt, säger Annika Fritsch.

"Utredningens förslag till skärpt entreprenörsskatt kommer att oroa många medlemmar"

Snarare leder bättre villkor för entreprenörer till mer pengar till staten och vår gemensamma välfärd genom ökade skatteintäkter, något som också bevisats senaste decenniet.  Det borde regeringen ta fasta på, menar Annika Fritsch.

– Skärpta regler, höjd skatt och mer krångel gör det svårare att vara småföretagare. Företagare behöver inte mer krångel utan mindre. Utredningens förslag till skärpt entreprenörsskatt kommer att oroa många medlemmar, säger Annika Fritsch. Det är många olika delar och kommer att drabba olika hårt.

 

Vi kommer att uppdatera med mer information och exempel på hur reglerna slår i olika fall. Inga politiska beslut är dock fattade än och reglerna kan tidigast börja gälla i januari 2018.

 

{Faktaruta}

 

Företagarnas expert Annika Fritsch kommenterar 3:12-utredningen:

{Embedkod för tex youtube}

 

Vill regeringen minska antalet företag och jobb? Dela gärna filmen:

{Embedkod för tex youtube}
Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.