För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Stress stort problem för soloföretagare

Publicerad 24 mar 2016
7 av 10 soloföretagare känner sig stressade av jobbet. Men ändå står många utan den trygghet rätt sjukförsäkring ger, visar Företagarnas undersökning.
Stressad företagare. Foto: Shutterstock

Läs även: Företagarens stora guide för soloföretagare.

Företagarna gjorde nyligen en undersökning bland de medlemmar som driver soloföretag, det vill säga är ensamföretagare utan anställda.

Sju av tio soloföretagare upplever stress i sitt företagande och unga företagare är de som upplever stress i störst grad.

Samtidigt har en tredjedel av soloföretagarna inte tecknat en sjukvårdsförsäkring vilket gör dem extra utsatta.

- Att ha en sjukvårdsförsäkring är viktigt för att skapa trygghet i sitt företagande. Om du blir sjuk och inte kan arbeta kan det snabbt påverka både din och ditt företags ekonomi, säger Johan Abrahamsson på Företagarna.

Även om du har tecknat en sjukvårdsförsäkring måste du vara noggrann med vad den täcker, många försäkringar har tyvärr begränsningar vilket gör att du kanske blir utan hjälp när du som mest behöver den. 

- Det är viktigt att kolla upp så att sjukvårdsförsäkringen innefattar förebyggande hälsotjänster som till exempel behandling för psykisk ohälsa. En försäkring är mycket viktigt för att skapa ett hållbart företagande och det är lättare att slappna av och koncentrera sig på sitt företagande när du vet att du kan få hjälp om det skulle behövas, säger Johan Abrahamsson.

Den stora skillnaden mellan de som upplever stress eller inte finns framförallt hos de yngre soloföretagarna i åldern 16 till 34 år. Där upplever 53 procent alltid eller ofta stress mot 37 procent för de i åldern 35 till 44 år.

Företagare i åldern 16 till 34 år tillhör också den grupp som i minst utsträckning (förutom soloföretagare 65+) har tecknat en sjukvårdsförsäkring.

 Visste du att?

  • Fler soloföretagare i byggbranschen upplever stress än övriga branscher.
  • Soloföretagare i storstad upplever mindre stress än de utanför storstäderna.
  • Ensamföretagare som vill anställa mer stressade än de kollegor som inte vill anställa.

 

Vill du veta mer om vilka försäkringar Företagarna erbjuder? Läs mer här.

Läs hela rapporten genom att ladda ner den här:

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna