För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Mer nyheter om och för företagare - klicka här!

Guide till att starta eget

Bra affärsidé, rätt företagsform, finansiering, affärsplan med mera - det bör du tänka på i ditt första bolag.
När du startar företag finns det vissa saker att tänka på.

Är det äntligen dags att ta tag i drömmen? Eller är företagandet nästa steg för dig att utvecklas och kunna leva på din profession? Oavsett, att starta eget företag är ett stort steg att ta för dig som är anställd – men också ett spännande sådant.

Vad krävs för att starta eget företag?

Beroende på vilken företagsform du väljer finns lite olika regler. Det lägst tillåtna aktiekapitalet i privata aktiebolag är 25 000 kronor från och med den 1 januari 2020.

Läs mer om företagsformer: Enskild firma och Aktiebolag samt Franchise

Kort guide för att starta eget

När du startar företag finns det vissa saker att tänka på. Företagarna har sammanställt några viktiga punkter i denna checklista:

 1. Vad är din affärsidé? Berätta om idén för andra du litar på och få input.
 2.  Vilka är dina kunder? Du behöver fundera ut och sätta en målgrupp.
 3. Undersök marknaden. Finns det företag som redan gör det du gör, och hur kan du i så fall göra det bättre och konkurrera med dem?
 4. Vad är ditt mål med företagandet? Ska det växa och få mängder av anställda och hög omsättning, eller ska det bara vara du och det du gör? 
 5. Vilken företagsform är bäst att välja? Enskild firma eller aktiebolag är vanligt.
 6.  Gör en affärsplan.
 7. Hur ska du finansiera uppstarten av företaget? Undersök möjligheterna till starta eget-bidrag och andra typer av lån och finansieringslösningar, t.ex via Företagarna Finansiering
 8. Registrera ditt företag och firmatecknare hos Skatteverket.

Stöd och hjälp för dig som startar företag

Många småföretagare väljer att gå en starta eget-kurs för att komma igång ordentligt. Kanske finns en sådan i din kommun eller hos Nyföretagarcentrum nära dig? Företagarnas föreningar finns över hela landet, och som medlem har du stor möjlighet till stöd och hjälp som nystartad företagare.

Bra vägar till hjälp:

 • Verksamt.se. Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket har skapat en webbplats med samlad information.
 • ALMI Företagspartner. För dig som har planer på att starta företag eller är nystartad. ALMI finns i varje län. www.almi.se.
 • Enterprise Europe Network. Hjälper dig med frågor om EU och den europeiska marknaden. Enterprise Europe Network , 020-93 10 10.
 • Insamlingsstiftelsen IFS Rådgivningscentrum. Hjälper dig som är ny i Sverige att starta företag och har bland annat kostnadsfri rådgivning på olika språk. www.ifs.a.se, 08-693 99 45.
 • NyföretagarCentrum. Finns på många orter runt om i Sverige och ger stöd för nystartade företag. www.nyforetagarcentrum.se
 • Företagarna. Vi har lokalföreningar över hela landet. Genom att engagera dig i föreningen och ta del av kunskapen i organisationen får du stöd och hjälp i ditt företagande. Du får bland annat kostnadsfri rådgivning på telefon av våra jurister, som du kan ringa så snart du har några funderingar eller råkat ut för problem.
Taggar
Riks Guide
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.