För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

"Höj nivåerna för rut och rot"

Publicerad 4 mar 2016
Fler röster stämmer in i Företagarnas kritik mot försämringen av rut- och rot-avdraget.
Rut-tjänster. Foto: Shutterstock

Nivåerna på rut- och rot-avdraget måste höjas, och regeringen bör ta chansen att modifiera sitt liggande lagförslag. Det skriver Tobias Wikström i en ledare i Dagens Industri 4/3 och hänvisar till statistik som Företagarna lyft, och den kritik Företagarna framfört mot förändringarna vid årsskiftet.

"Rut har aldrig varit tänkt som en subvention till köparen som det ibland låter i debatten. Rutavdraget innebär att man tar bort en skattekil som gör det orimligt dyrt att köpa privata tjänster.

Det är bakgrunden till att rutavdraget är i stort sett självfinansierande – det går till tjänster som annars inte skulle ha utförts, i varje fall inte vitt. Och skatterna som kommer in från rutföretaget och dess anställda motsvarar i stort sett avdragets värde" skriver Tobias Wikström.

Kritik från oppositionen

Oppositionen ifrågasätter också regeringens förändringar av rot och rut.

- Även om man gör ingrepp som man ser som relativt små så får de ändå snabbt konsekvenser både för kunderna och för företagare som inte vågar satsa pengar, säger Ulf Kristersson (M) till Dagens industri. 

Både Moderaterna och Centerpartiet nämner också ökade svartjobb i sektorerna som en risk. Socialdemokraternas Leif Jakobsson, vice ordförande i skatteutskottet, som också intervjuas i artikeln menar dock att regeringen kommer bekämpa svartarbete med andra metoder. De kan inte heller tänka sig att höja rut-taket igen.

- Vi är inte ute efter att några ska använda det (rut-tjänster) jättemycket mer, utan det handlar om att fler ska använda det litegrann, säger han till Dagens industri.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna