För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Modeföretagare med stort fokus på hållbarhet

Publicerad 23 jun 2016
Sara Högblom, medlem i Företagarna, driver modeföretaget Pattern & Grading. Hållbarhetsfrågan är viktig för henne och tycker att det är en fråga som organisationen bör ha högt på agendan. (Det har vi!)

Hej Sara! Du är en av de medlemsföretagare vi har chans att träffa i Almedalen 2016, när du ställer ut i Företagarnas lokaler på Hästgatan 2 i Visby. Dessutom bor du på ön. Berätta om dig och ditt företag!

Sara–  Jag är utbildad mönsterkonstruktör, teaterskräddare och herrskräddare. Och har arbetat inom branschen, både teater och show samt modeindustrin, i många många år. Det är härligt att få jobba med mitt stora intresse och passion - på gott och ont, så klart.

Läs också: Företagarnas sidor om hållbart företagande

– Sen 2014 har jag kört på i egen regi på heltid med mitt konsultföretag inom modeindustrin (design, konstruktion, gradering, produktutveckling, material- och produktionskunskap, inköp och kollektionsbyggande) och sen hösten 2015 så har jag även en butik i Visby.

– Jag och min familj flyttade till Gotland hösten 2013, med en förhoppning om nya utmaningar och ett liv nära naturen och lugnet. Havet, stränderna och vinden har en stor plats i mitt hjärta!

Vad är hett inom modeindustrin just nu?

Det är mycket fokus på hållbarhet i modebranschen och återanvända material, då vi inte kan fortsätta att använda jordens resurser som vi har gjort hittills utan måste börja återanvända det som vi redan har.

Varför blev du företagare?

– Jag brinner för att utveckla idéer till verklighet, att få de där första tankarna och arbeta för att de ska bli verklighet. Att få arbeta med textiler, mode och passform är en passion jag haft länge och har varit verksam i området i många år.

Nu har jag fått möjligheten att kunna ha mitt eget företag inom det området och står på tre ben i mitt företagande.

En konsultdel där jag har kunder inom modeindustrin både utveckling av hela produkten till att gå in och bara arbeta med en specifik del i utvecklingsprocessen.

Min butik där jag försöker hålla fokus på en hållbar livsstil med produkter som är närproducerade, ekologiska, smarta miljöval, småskalig och unik, hållbara material, återbruk, fair trade och svensk design.

Samt ett nystartat sportklädesmärke som ska fokusera på hållbara material val som inte påverkar miljön negativt, ihop med retro skandinavisk design och en atletisk passform.

Som företagare och medlem, vilken är den viktigaste frågan för dig just nu som du tycker Företagarna bör driva för att förbättra dina förutsättningar att lyckas?

Hållbarhet i företagandet med fokus på hur vi kan utveckla smartare metoder som inte påverkar miljön negativt.

Vad vill du ge för tips till den som funderar på att starta eget?

- Att fundera igenom det ordentligt och försöka få med alla aspekter i företaget.Samt att räkna och budgetera ordentligt ur olika scenarion, inför att ta klivet ut som företagare!

Läs mer: Företagarna i Almedalen

Läs mer: Testa - hur hållbart är företaget?

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna