För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Viktig nyckel till EU:s lägsta arbetslöshet

Publicerad 22 jan 2016
Hundra tusen nya jobb behövs om Sverige ska gå om Tyskland och få EU:s lägsta arbetslöshet. Småföretagen är en viktig nyckel!
Arbetslöshet EU Världe Sverige statistik

Även om arbetslösheten i Sverige, som i november låg på 6,8 procent, är betydligt lägre än EU-genomsnittet på 9,1 procent är det långt kvar till målet. Regeringen vill ju som bekant att Sverige innan år 2020 ska ha lägst arbetslöshet i EU. Men ännu ligger hela tolv länder före oss. 

Bäst går det för Tyskland som har 4,5 procent arbetslösa. För att Sverige ska nå till samma procentsiffra behöver vi sätta ungefär 100 000 personer i arbete! 

Om Tysklands, eller ett annat EU-lands, arbetslöshet blir även lägre än 4,5 procent, och om antal personer i arbetskraften ökar i Sverige, behövs förstås fler än 100 000 jobb för att nå målet lägst i EU.

För att lyckas krävs stora satsningar på att underlätta för småföretag att anställa. Mindre företag har skapat 4 av 5 jobb de senaste åren och kan ge ännu fler jobb om förutsättningarna skapas.

I januari presenterade näringsminister Mikael Damberg regeringens strategi för nyindustrialisering. Tyvärr innehöll den ingenting konkret som underlättar för småföretagen att skapa jobben. Företagarna hoppas på bättring!

Källa: Eurostat 

Notera att Eurostat använder en annan definition på arbetslöshet än SCB

Taggar
Riks Statistik
Fler nyheter från Företagarna