headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare

Svartjobb och uppsägningar väntas i rot-sänkningens spår

Byggbranschen rapporterar om kraftigt minskad efterfrågan och att företag också börjar säga upp anställda, berättar Sveriges Radios Ekot.
Publicerad 29 jan 2016
Svetsare. Foto: Shutterstock

Ruschen från i höstas, då många ville utnyttja ROT-avdraget innan det sänktes från 50 till 30 procent, är ett minne blott. Dessutom varnar branschen i dagarna för att svartjobben kan komma att öka.

 Vi ser det som allvarligt eftersom vi tror att det kommer att finnas lika många ROT-jobb 2016, men att dessa kommer att göras av oseriösa företag med svartarbete, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, i en intervju med SvD.

Även integrationen är ett viktigt argument för att främja såväl ROT som RUT-tjänsterna.

– En annan allvarlig sak är att vi har 160 000 nyanlända som ska ha jobb och samtidigt försvinner de seriösa företagen som kan anställa folk på ett hederligt sätt. Jag kan inte förstå hur man kan stå fast vi dessa regler med tanke på den situation vi har i Sverige i dag, säger Ola Månsson.

I samma artikel intervjuas Maria Andersson från RUT-företaget Hemfrid.

– För många kan städtjänster vara ett första jobb som man kombinerar med att lära sig svenska via SFI. Jag hoppas att det håller i sig och att man fortsätter att förstå att det är viktigt köpa ruttjänster trots förändringen av villkoren.

Riks

Mer från hela Sverige


Krönikor

Tema: LAS

Sätt stopp för halvmesyren om Las

Arbetsrätten måste reformeras. Det duger inte att försöka tvinga in företag i en omodern lösning som försvårar för småföretagen samtidigt som arbetslösheten och utanförskapet vä...


Coronakrisen