För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Skatteverket har tagit ställning om tryckerimoms

Publicerad 20 jan 2016
Skatteverket har kommit med ett nytt ställningstagande om hur tryckerimomsärenden ska handläggas i fortsättningen. Enligt beslutet har tryckerikunder återkravsrätt mot tryckerierna.

Efter en EU-dom 2010 som gjorde att tryckerier fick moms återbetalad av skatteverket har det tvistats om tryckerierna behöver återbetala de återfådda pengarna också till sina kunder.

Ja, beslutade HD i december 2015. Köparna av tryckeritjänster har en återkravsrätt mot tryckerierna. Högsta domstolen säger också att tryckerierna inte med fog kunnat räkna med att de skulle kunna få behålla återbetalningen från Skatteverket.

Skatteverket har nu gått igenom domen och tagit ställning hur man hanterar detta i fortsättningen.

– Beslutet i Högsta domstolen ger tryckerikunder återkravsrätt mot tryckerierna. Eftersom rättsläget har klargjorts kommer det generella anståndet för tryckerikunder att hävas, säger Kristian Zeman, rättslig specialist på Skatteverket i ett pressmeddelande

Det kommer enligt Skatteverket finnas möjlighet för tryckerikunder att ansöka om nytt anstånd. För att anstånd ska kunna beviljas måste vissa omständigheter vara uppfyllda.

Tryckerikunden måste dock omgående och aktivt kräva tryckeriet på återbetalning, skriver skatteverket. 

– Och om tryckeriet inte återbetalar momsen till sina kunder och går i konkurs kan under vissa förutsättningar skatteskulden för tryckerikunderna komma att tas bort, säger Kristian Zeman.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna