headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag
Patrik Nilsson Företagarna

Lyssna LO! Så mycket tjänar de flesta företagsledare - i verkligheten

25 feb 2016
En vd tjänar 18,4 miljoner per år, säger LO. Men bilden de vill sprida av vd-Sverige ligger milsvida från den verklighet som Företagarna möter bland de företagsledare som är våra medlemmar.

LO presenterade för några dagar sedan sin rapport ”Makteliten – Klyftorna större än någonsin” där de hävdar att en verkställande direktör tjänar 54 gånger så mycket som en genomsnittlig industriarbetare per år, 18,4 miljoner kronor per år.

Felaktig bild

LO vill med sin retorik visa det orättvisa i att en vd tjänar så mycket mer än en arbetare men bilden de målar upp är grovt missvisande. LO har tagit 50 direktörer i de största börsbolagen och jämför deras inkomster med industriarbetare, men det ger så klart en felaktig bild av hur verkligheten ser ut för alla andra vd:ar i Sverige.

De allra flesta vd:ar finns i småföretag med en helt annan verklighet än de allra största börsbolagen.

99,3 procent av företagen i Sverige är ett småföretag med 0-49 anställda. Företagarna har 70 000 småföretag som medlemmar och vi möter dagligen medlemmar i olika frågor som rör lönsamhet, utveckling och juridiska frågor. Vi vågar påstå att det inte är någon av de vi då möter som kommer i närheten av de siffror som LO pekar på.

Grovt missvisande av LO

- Det är grovt missvisande av LO att försöka ge sken av att en vd sitter på skyhöga inkomster när det i själva verket är så att majoriteten arbetar hårt för att driva sin verksamhet med knappa medel, ofta genom att satsa egna pengar eller med hjälp av lån från vänner och familj, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef Företagarna. 

Vad tjänar då en vd i Sverige?

I SCB:s lönedatabas finns information om genomsnittlig månadslön för vissa yrkesgrupper. Lönen som redovisas är grundlön plus fasta och rörliga tillägg. I lönedatabasen har en vd en månatlig lön på 73 600 kronor per månad vilket blir en årsinkomst på 883 200 kronor per år. Detta är långt ifrån de 18 miljoner som LO uppger.

Fackförbundet Ledarna har också riktat skarp kritik mot LO och ser i sin egen lönestatistik att medianlönen ligger på drygt 44 250 kronor per månad.

4 av 5 jobb i småföretag

Företagarna efterlyser en ärlighet och hederlighet i synen på företagande. 4 av 5 jobb har sedan 1990 skapats i småföretag och många av småföretagarna vill skapa ännu fler jobb och ge fler människor en inkomst och möjlighet att försörja sig själva och sin familj.

Vi anser att det är synd att LO inte ser utvecklingen där den största andelen av företag är just småföretag med en helt annan verklighet än de största börsbolagen.

Det är ohederligt att måla fram en bild av företagare som en person som enbart skor sig på sina anställda när de i själva verket arbetar hårt och ofta utan lön för att skapa nytta, jobba och välstånd. 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap