För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Personaloptioner en viktig väg framåt

Publicerad 19 dec 2016
Regeringen lämnar imorgon över ett förslag om personaloptioner till lagrådet. Enligt vad som framkommit hittills är småföretagen de som kan nyttja optionerna medan stora företag som Spotify får stå utanför.

Idag skriver näringsminister Mikael Damberg i Dagens Industri om regeringens förslag om personaltoptioner. Förslaget som nu läggs fram verkar skilja sig till viss del från det förslag som gick ut på remiss tidigare i år. Men innan hela förslaget har presenterats är det svårt att dra några slutsatser av förslaget. 

Günther Mårder intervjuades under morgonen i Svd Näringsliv där han menar att personaloptioner är en viktig väg framåt för att små bolag som ännu inte har finansiella muskler ska kunna attrahera den personal som behövs att driva företaget framåt. 

– Det är väldigt viktigt verktyg för små företag med stor potential men utan några finansiella muskler att kunna attrahera personal. Och då kan inte hälften av personaloptionen försvinna i skatt, säger Günther Mårder, till SvD Näringsliv.

Kända delar ur förslaget är än så länge det endast är företag som startats de senaste tio åren ska omfattas, bolagen får ha maximalt 50 anställda och balansomslutningen, summan av företagets skulder och tillgångar, får inte överstiga 80 miljoner kronor. Detta gör att små företag blir de som kan nyttja optionerna medan stora företag som till exempel Spotify får stå utanför.

Totalt räknar regeringen med att de nya reglerna kommer att kosta staten omkring 210 miljoner kronor om året vilket gör att effekten av förslaget kanske inte blir så stort.

– Man måste fundera över vad som är vinningarna med begränsningarna. Det blir billigare för statskassan, men å andra sidan, vilka bolag tappar vi på vägen, säger Günther Mårder till SvD Näringsliv. 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna