För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

ROT-försämringen: Ytterligare 575 företag har kastat in hammaren

Publicerad 7 apr 2016
Sänkningen av rot-avdraget fortsätter att slå mot företag och jobb, visar nya siffror.
ROT-avdrag efter nya regler.

Antalet företag som utför ROT-tjänster fortsätter att minska. När regeringen aviserade att det skulle sänka ROT-avdraget från 50 till 30 procent menade Företagarna att det skulle slå oerhört mot företagen och jobben i branschen. Redan i februari i år visade det sig att 4 500 färre företag utförde ROT-arbeten jämfört med februari 2015.

Färre utför tjänster med rot-avdrag

Nya siffror från Skatteverket visar att trenden tyvärr håller i sig, antalet företag som utför ROT-tjänster minskar i rasande takt. 21 973 företag utförde ROT-tjänster under mars månad 2016 jämfört med 28 676 i mars 2015, en minskning med 6 703 företag och 23 procent.

Jämför vi de två senaste månaderna för 2016 ser vi att i februari 2016 utförde 22 548 företag ROT-tjänster vilket gör att ytterligare 575 företag har slutat arbeta med ROT på bara en månad.

Var fjärde kund borta

Minskar antalet utförare för att marknaden är mättad? Nej, även antalet köpare minskar rejält från februari till mars. Nästan 16 900 kunder, en fjärdedel av alla köpare, har slutat att köpa ROT-tjänster och vi kan bara spekulera i om de på något sätt köper tjänsterna svart av oseriösa konkurrenter till ROT-företagen.

Gör om - gör rätt!

För att motverka att ytterligare företag försvinner och jobb går till spillo uppmanar vi återigen regeringen att tänka om i frågan och återställa de försämringar som genomförts av avdraget.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna