För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tummen ned för förslag om kollektivavtalsvillkor i upphandling

Publicerad 1 sep 2015
Idag presenterade regeringens utredning om upphandling och kollektivavtalsvillkor sitt förslag. Förslaget leder till mer krångel, ökade kostnader och ökad osäkerhet för många företag.

Utredningen har haft ett tydligt uppdrag att på kort tid lägga fram lagförslag om kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling. Detta har utredningen levererat. Förslaget innebär oklarheter och krångel och bådar dessvärre inte gott.

Enligt Företagarnas upphandlingsexpert, Ulrica Dyrke, är det i sig bra att utredningen inte föreslår att kollektivavtalsvillkor obligatoriskt ska ställas i alla upphandlingar. Med detta sagt skapar förslaget ändå stora utmaningar för den offentliga upphandlingen.

Utredningen föreslår att kollektivavtalsvillkor om bland annat lön obligatoriskt ska ställas när det handlar om upphandling som rör branscher där det bedöms föreligga risk för undermåliga arbetsvillkor. Utöver detta ska det vara möjligt för myndigheter att på eget initiativ ställa kollektivavtalsvillkor. Enligt Ulrica Dyrke rymmer detta system många oklarheter och blir mycket komplext att hantera.

- Det handlar om arbetsrättsliga frågeställningar som ska vävas in i den offentliga upphandlingen, vilket är en utmaning, säger hon.

Praktiska problem kommer att uppstå såväl för de upphandlande myndigheter som ska köpa in varor och tjänster med användande av kollektivavtalsvillkor, som för de företag som vill vara med och tävla om att få leverera till offentlig sektor.

De upphandlande myndigheterna kommer att få komplexa frågeställningar på sitt bord, såsom exempelvis vilka enskilda kollektivavtal som är tillämpliga på ett visst arbete. De många praktiska oklarheterna som finns medför att systemet med stor sannolikhet kommer leda till en hel del överprövningar av enskilda upphandlingar.

Vad beträffar företagen kommer det bli särskilt problematiskt för de många små företagen som inte är anslutna till något kollektivavtal, och som kommer att behöva förändra sina villkor så att de ligger i linje med ett enskilt kollektivavtal för att kunna komma i fråga vid offentliga upphandlingar.

Det kommer också att finnas en generell osäkerhet i fråga om vilka konkreta kollektivavtalsvillkor som i praktiken kommer att accepteras i de enskilda upphandlingarna.

- Sammantaget kommer förslaget leda till mer krångel, ökade kostnader och ökad osäkerhet för många företag. Därmed finns det även en uppenbar risk för minskat antal anbud från små seriösa företag - och därmed minskad konkurrens. Detta vore mycket olyckligt, säger Ulrica Dyrke.

Till detta kommer den principiellt viktiga aspekten att utredningens förslag innehåller delar som sannolikt inte ligger i linje med EU-rätten. Detta gäller särskilt EU:s likabehandlingsprincip, som är svårförenlig med förslaget att ställa tuffare krav på svenska företag än på de utländska företag som utstationerar arbetstagare i Sverige.

Utredningen föreslår att den nya Upphandlingsmyndigheten, som startar sin verksamhet den 1 september, ska ges en central roll i detta nya system. Upphandlingsstöd kommer definitivt behövas om denna modell ska sjösättas, för den innebär många osäkra moment för de inblandade aktörerna.

- Det är mycket olyckligt om de nya arbetsrättsliga uppgifterna kommer att sluka resurser som Upphandlingsmyndigheten hade behövt för att klargöra och utveckla andra viktiga delar som upphandlings-Sverige önskar vägledning om. Offentlig upphandling behöver utvecklas – inte invecklas, säger Ulrica Dyrke.

Fler nyheter från Företagarna