podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Semestertider - men inte för småföretagarna

Publicerad 13 jul 2015
Semestertider under sommaren betyder vila och ledighet för många i Sverige. Men för landets småföretagare är bilden annorlunda. Nästan en tredjedel av småföretagarna tar inte ut någon semester under sommaren och av dem som gör det arbetar ändå nästan nio av tio på något sätt under sin semester.

Företagarnas undersökning visar en tydlig bild av småföretagarnas semestervillkor. Småföretagen skapar fyra av fem nya jobb i Sverige och det sker genom stora personliga uppoffringar och hårt arbete. För att överleva som företagare krävs det att du är nåbar hela tiden . 

- Det är fortfarande anställningsnormen som är dominerande i Sverige. Men för att få ett fungerande och uthålligt näringsliv behöver även en småföretagare kunna ha ett fungerande familjeliv och vara ledig under sommaren, säger Günther Mårder, vd Företagarna.

Nästan nio av tio små företagare (88 procent) arbetar på något sätt under sin semester. Mest är det jobbmejl och administration som det läggs tid på. 35 procent fortsätter att sköta företagets normaldrift som produktion och kunduppdrag under semestern.

Många småföretagare låter också bli att anställa någon sommarjobbare. Hela 86 procent avstår från det. Men skillnaden är stor beroende på hur många anställda du har. Av de som tar in sommarjobbare är det som har 10-19 anställda som oftast anställer (79 procent) medan de medan de som inte har någon anställd inte gör det lika ofta (64 procent).

- Har man ingen anställd sedan innan kan det vara ett stort steg att ta in någon över sommaren. Då upplevs det tyvärr kanske lättare att kämpa på själv, säger Günther Mårder Att vara småföretagare ställer krav på att alltid vara tillgänglig och anpassningsbar. Att vara småföretagare ställer krav på att alltid vara tillgänglig och anpassningsbar. Men för att skapa företag som växer och är hållbara behöver även småföretagarna få möjlighet att ha semester.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna