podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Pär sadlade om under pandemin - serverar kvalitétskaffe ur röd mopedbil

Publicerad 30 jun 2022
När allt såg som mörkast ut slog Pär Öhrngren slag i saken och förverkligade sin entreprenörsdröm. I dag serverar han högklassigt kaffe - ur sin röda kaffebil.
Pär Öhrngren sadlade om under pandemin och gick från skolfotograf till barista.

Pär Öhrngren från Örebro hade flera år bakom sig som skolfotosäljare men så blev det stopp när verksamheten köptes upp och pandemin slog till. Men då började Pär istället se möjligheterna. 

- Arbetsmarknaden var skral och jag började fundera på "vad jag vill bli när jag blir stor", säger han och skrattar till när vi besöker honom på kontoret. 

Började med "kaffenörderiet" för 20 år sedan

Det var rena slumpen när Öhrngren såg en röd Fogarolli moped dyka upp på hans sociala medier flöde. Ett frö såddes då i hans huvud. Pär avslöjar att "kaffenörderiet" började redan för 20 år sedan efter att hans sambo köpt honom en espressomaskin. 

- Jag började göra research och kontaktade Fogarollis huvudkontor, sedan gick det bara av farten! Helt plötsligt fann jag mig på deras baristautbildning och vips så var entreprenörsdrömmen igång, berättar han. 

Tack vare arbetsförmedlingens starta eget-bidrag blev det möjligt att fokusera med full kraft på att få igång verksamheten och bygga upp en lokal kännedom om hans tjänster. Det som gör Fogarolli unikt, bortsett från det kravmärkta och ekologiska kaffet från italien som ger en unik smakupplevelse för kaffeälskaren, så är det den röda kaffemopedbilen. 

- Jag kan vara med precis överallt! På mässor, näringslivsfrukostar, på stan, på ett event eller till och med på privata fester, möjligheterna är oändliga. 


Foto: Pär föbereder kaffe under en näringslivsfrukost inne på Zymbios i Kumla. 

Får stöd av lokal entreprenörskollega

Pär Öhrngren har snart varit i gång med sin franschiseverksamhet i ett helt år och har redan lyckats bli en igenkänd företagarprofil i Örebroområdet. Han är en frisk fläkt som lyser upp med sitt leende och röda kaffehak. En av Pärs största stöttepelare är krögaren och tillika kompisen Roger Hjälm som driver Katrinelund gästgiveri och sjökrog, även utsedd till Årets Företagare i Örebro 2018. 

- Roger har peppat mig hela vägen, det är skönt att kunna bolla med en annan företagare som är väl medveten om de utmaningar man ställs inför. Han om någon vet hur viktigt det är att kunna ställa om och hitta lösningar, förklarar Pär.


Foto: Öhrngren utanför sin lokal "tefatet" på Aspholmen. 

En unik affärsidé kräver en unik arbetsplats. Pär Öhrngren håller nämligen till i det välkända tefatet på Aspholmen. Den runda lilla byggnaden, som påminner om ett rymdskepp, har stått där i närmare 40 år. 

- Det är perfekt för mig att hålla till här när jag behöver mellanlanda och förbereda mig inför kommande upptåg, säger han. 

Vill växa långsiktigt och hållbart

Fogarollientreprenören får även draghjälp mellan varven när hans 14-åriga son Ville hänger med och brygger kaffe vid sin pappas sida. Nyligen hjälpte han till under Kumlaeventet Tåppen. 

- Det gör mig stolt att han är driven och nyfiken. Han kan redan brygga högklassigt kaffe och får lära sig att man måste kämpa för att nå sina drömmar. 


Foto: Pär Öhrngren tillsammans med sonen Ville på eventet Tåppen i Kumla. 

Hoppfull för framtiden

Framåt hoppas Pär Öhrngren på att kunna jobba mer effektivt med sin verksamhet. Han är i en fas där han förhoppningsvis kan välja de jobben som ger en stabil inkomst, så även han kan njuta av en ledig dag eller två i veckan. Kaffetrollkarlen ser att verksamheten uppskattas av kunderna. Den finaste komplimang Pär fått under sin karriär var av en man som inte gillade kaffe - men som blev omvänd efter ett smakprov av Pärs svarta hantverksdryck. 

- Det krävs mycket jobb första tiden och det har jag gjort med glädje, men någonstans vill man också hålla långsiktigt och det är därflr mitt främsta mål nu att hitta en balans mellan arbete och fritid. 

Fler nyheter från Företagarna