podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Krögarpar blev utsedda till Årets Företagare i Askersund 2022

Publicerad 3 jun 2022
Nu har Årets Företagare i Askersund blivit korade. Priset gick i år till Davide Lindqvist och Sandra Walther som tillsammans driver Krogen som inte finns.
Sandra Walther tillsammans med Davide Lindqvist.

Det var efter en inspirationsläsning inne på Sjöängen som Årets Företagare i Askersund utsågs. Företagarnas ordförande Anders Carlzon var på plats under Zinkgruvan Mining Re:think för att dela ut det prestigefyllda priset tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Caroline Dieker. I år var det Davide Lindqvist och Sandra Walther som fick motta det prestigefyllda priset. Tillsammans äger och driver de den välbesökta Närkesbergsresturangen Krogen som inte finns. 

- Vi är chockade och glada över att få ta emot detta pris och vi hade inte lyckats om det inte vore stödet från våra gäster, kollegor, samarbetspartners och familj, sa de nykorade vinnarna. 

Vinnarmotiveringen löd:

Entreprenörerna visar imponerande kreativitet och nytänkande med sitt unika, spännande, geografiska och kulinariska koncept. Bara namnet väcker en nyfikenhet och även om det är en utmaning att hitta någonting som inte finns så påvisar siffrorna att relativt många besökare ändå lyckas. Hög kvalitét och stor smakupplevelse talar för kundernas magar och resultatet har inte låtit vänta på sig när en verksamhet expanderar med foodtruck, gatukök och golfrestaurang. Fokus på närproducerat och lokal förankring bidrar också starkt till konceptet och till andra småföretagares succé. Vi väntar med spänning på vad som ska komma i nästa steg.

Davide och Sandra har tidigare berättat för Företagarna om hur de tvingades ställa om sin verksamhet under pandemin. De började bland annat servera mat ur en foodtruck för att hålla nere kostnaderna. Men krögarparter berättar att de svåra utmaningarna som hela branschen just nu står inför är ännu värre. Bristen på matvaror, de skenande priserna samt utmaningen med att hitta personal ställer till det. En situation de försöker lösa delvis genom att samarbeta med flera lokala aktörer.

- Det har varit väldigt viktigt för oss att samarbeta med lokala producenter, vi försöker alla att stötta varandra i dessa tider, säger Davide. 

Krögarna hyllade hemkommunen Askersund som ligger bra till geografiskt. De får nämligen inte enbart nyfikna restauranggäster från länet utan drar även till sig  en del besökare från Motala. Just nu laddar Davide och Sandra upp inför sin andra sommarsäsong ute på Askersunds golfklubb, givetvis går restaurangen under namnet Krogen som inte finns på Klubben.  

Företagarnas ordförande Anders Carlzon passade under utdelningen på att dela med sig lite utav rapporten Företagarfakta 2022 som visar att så mycket som att 98 procent av företagen i näringslivet i Askerunds är små företag med färre än 50 anställda.

- Det finns 2174 jobb i de små företagen i Askersund och dem generar hela 163 miljoner kronor i välfärd till kommunen, berättade Anders. 

Om Årets Företagare

Utmärkelsen Årets Företagare har gamla anor. Redan för över 80 år sedan delades föregångare till dagens utmärkelse ut. Från mitten av 1980-talet har Årets Företagare korats lokalt och sedan 2007 väljs även en vinnare för hela landet.  

Årets Företagare delas ut till en företagare som utfört en prestation i sin kommun och som genom sitt sätt att vara fungerar som en förebild för andra företagare. Alla branscher kan premieras samt företagande inom olika tjänstesektorer.

Fler nyheter från Företagarna